Wpis z mikrobloga

#datascience #programista15k #informatyka #rekrutacja #python

Dzień dobry mireczki, mam w najbliższy poniedziałek rozmowę o staż na data science, stack to głównie Python, Pandas, scikit-learn, matplotlib i czasami podobno sięgają po R. Macie jakieś rady, co sobie warto powtórzyć, ewentualnie na jakie zadania się nastawić, żeby nie wypaść na totalnie zielonego? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@guma_balonowka: jeśli chodzi o pandasa to na pewno sposób przechowywania, indeksowania i transformowania danych. scikit-learn to głównie algorytmy, gdzie wszystko sprowadza się do odpalenia fit() z odpowiednimi parametrami. Tak więc powtórz sobie po prostu najpopularniejsze algorytmy do klasyfikacji/klasteryzacji/regresji. Matplotlib - to jest fenomen. Używam tej libki dosyć często i do dziś nie wiem nawet czysto intuicyjnie jak ona jest zbudowana. Jeżeli chcę narysować coś więcej niż prosty wykres słupkowy/liniowy to
  • Odpowiedz
@humbakiplywajakluczem Stażu głównie szukam przez platformy jobboard, jak justjoin.it, czy bulldogjobs oraz grupy na Facebooku, ten konkretny znalazłem na grupie "Data Science - Praca", czy coś w ten deseń. Uczenie zaczynałem o ile dobrze pamiętam od numpy'a, potem pandas i aktualnie uczę się scipy i scikit-learn, w międzyczasie zrobiłem jeden projekt o analizie najlepszych ruchów w grze 2048. ^^
  • Odpowiedz