Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery #software #hardware

Witam, niedawno zaopatrzyłem się w nowy komputer, który stoi na płycie głównej MSI z490 gaming pro. Mam problem z internetem, a dokładnie z prędkością pobierania. Posiadam internet od UPC 500/30 i prędkości pobierania powinny wynosić (i na starym komputerze wynosiły) okolice 50 Mb/s, a na nowym komputerze prędkość pobierania mam maksymalnie 20 Mb/s. Pomyślałem, że może jest coś uszkodzone z kartą sieciową zintegrowaną z płytą główną, więc kupiłem kartę sieciową TG-3468, po czym niestety jest ten sam problem. (ciekawe jest to, że komputer nawet nie wymagał ode mnie zainstalowania sterownika do nowej karty sieciowej). Internet jest podłączony przez kabel, testowałem ten sam kabel przy podłączeniu do laptopa - wszystko działa jak powinno. W ustawieniach karty sieciowej sprawdzałem szybkość i dupleks - tam również wszystko jest w porządku, ustawione tak jak być powinno. Kolejną rzeczą, która się rózni jest prędkość uploadu na speedtescie - u mnie na nowym komputerze prędkości zawsze wychodzą w okolicach 470/7, przy czym na laptopie jest to 510/30 tak jak być powinno. W monitorze zasobów również wszystko jest w porządku - nie zauważyłem aby jakieś niepożądane aplikacje działały w tle.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły z czym to może być związane to bardzo prosiłbym o pomoc, bo mi już ręce opadają.
Pozdrawiam.
  • 2
@fonszz: jeżeli oba testy były wykonywane po kablu, to albo karta sieciowa uszkodzona albo sterownik. Zainstaluj najnowszy ze strony MSI i jak to nie pomoże, to na gwarancję będziesz musiał oddać
via Android
  • 0
@4kroki Dzięki za odpowiedź. Pierwsza sprawa to taka, że gdyby karta sieciowa była uszkodzona to na nowej, świeżo podłączonej byłoby okej. Sterowniki również aktualizowane do najnowszych że strony producenta. Problem jednak prawdopodobnie się rozwiązał. Przyczyną było oprogramowanie płyty głównej MSI - Dragon center. Ma on opcje Lan Manager, która od razu po zainstalowaniu jest włączona i znacznie ogranicza przepustowośc internetu. Po wyłączeniu tej opcji wydaje się, że jest znacznie lepiej.