Wpis z mikrobloga

Jako że polscy kierowcy są znani z tego że notorycznie przekraczają prędkość. Sprawdźmy się ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mała zagadka jakie ograniczenia prędkości są odpowiednio na drodze 1 i 2, ew w komentarzach możecie napisać ile byście realnie jechali. Jak ktoś poznaje miejsce proszę nie spoilerować.

Kto zaplusuje zawołam go na rozwiązanie

#polskiedrogi #samochody
alteron - Jako że polscy kierowcy są znani z tego że notorycznie przekraczają prędkoś...

źródło: comment_1609259502z09Isj6Fsfhu0cwiRARp5q.jpg

Pobierz

Jakie ograniczenia prędkości są odpowiednio na drodze nr 1 / nr 2

• 50 / 50 42.9% (158)
  • 50 / 90 31.0% (114)
  • 90 / 50 15.5% (57)
  • 90 / 90 10.6% (39)

Oddanych głosów: 368

• 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alteron: raczej 50/90 lub 50/50, zależnie od tego, gdzie ta wieś ma tabliczkę wjazdową.
Nie dlatego, by sytuacje/bezpieczeństwo się tam różniły, tylko dlatego, że w drugim przypadku droga nie jest tak wypacykowana jak w pierwszym przypadku.
  • Odpowiedz
No to życzę miłego wpadania do rowu, uderzania w drzewo, rozjeżdżania psów, kotów i rowerzystow

@pullock: XD A Dziękuję. Nie zdarzyło się jeszcze a nawet blisko nie było.
! Tylko patrz czasem w lewe lusterko czy nie jesteś wyprzedzany.
  • Odpowiedz
@alteron: I to jest właśnie patologia polskich dróg. Dobre, w miarę uregulowane drogi są zabijane ograniczeniami do 50, bo coś tam, a byle jakie drogi mają 90. Jestem zdania, że na większości dróg (tak 50-70% dróg) ograniczenia powinny być zwiększone +10/+20, a kary za przekroczenie tych ograniczeń powinny być 3x większe. Wtedy będzie zachowany w miarę normalny stan, a nie tak jak jest obenie: na dobrej drodze ograniczenie do 50
  • Odpowiedz
@alteron:

Droga nr 1 https://www.google.com/maps/@50.1548765,19.9823402,3a,75y,323.09h,85.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5bTgVgUzqs8fWRbK5_2c-g!2e0!7i13312!8i6656 ograniczenie do 50

Ale tu powód jest raczej oczywisty: obszar zabudowany. Choć mogliby zadbać o to, żeby a głównych DK zrobić choć 70. Widziałem miejsca, gdzie spokojnie szło 70 przez wieś. I śmiesznie było, bo w środku wsi był fotoradar i 90% kierowców nie wiedziała, że jest podwyższona prędkość więc zwalniali poniżej 50.
  • Odpowiedz
@alteron: Pewno 50/50 bo wg. skretyniałych przepisów wystarczy biała tablica i cyk 50.

Na pierwszym jechałbym tyle, aby mnie nie wyprzedzało każde auto za mną, a jedynie jakieś sebastiany w gruzach, czyli przeważnie jak "zabudowany" to 90
Na tym dolnym może z 60-70 max bo pobocze zarośnięte i jakiś czereśniak w traktorze albo inna dziczyzna z pól może wylecieć.

E: Jak teraz patrzę to w sumie się nie zdziwiłem- choć
  • Odpowiedz
I to jest właśnie patologia polskich dróg. Dobre, w miarę uregulowane drogi są zabijane ograniczeniami do 50, bo coś tam, a byle jakie drogi mają 90. Jestem zdania, że na większości dróg (tak 50-70% dróg) ograniczenia powinny być zwiększone +10/+20, a kary za przekroczenie tych ograniczeń powinny być 3x większe. Wtedy będzie zachowany w miarę normalny stan, a nie tak jak jest obenie: na dobrej drodze ograniczenie do 50 i się dziwić
  • Odpowiedz