Wpis z mikrobloga

Zapamiętuję może z max 10% tych wszystkich artykułów i ciekawostek które czytam na wykopie. Podobnie z kanałami popularnonaukowymi na yt... Zaczyna to tracić sens dla mnie.. Szkoda czasu na dowiadywanie się ciekawych rzeczy skoro potem nie potrafię sobie przypomnieć większości.

Jak to u was wygląda? Zastanawiam się nad skonstruowaniem jakiegoś systemu, który pomoże lepiej zapamięywać taką wiedzę.. Może po obejrzeniu filmu robić krótką notatkę, mapy myśli.. w jakiś sposób uporządkowywac ta wiedzę..?
Macie jakies swoje sposoby? Coś doradzicie?

#kiciochpyta #rozwojosobisty #ciekawostki
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@coolcooly22 ja przynajmniej mam tak że nie zapamiętuje w taki sposób że mogę powiedzieć na pamięć, ale jak się wywiąże rozmowa na jakiś temat i będzie cos odnośnie tego co przeczytałem to sobie przypomnę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@coolcooly22: nie robisz notatek, jak nie będziesz notował odpowiednio to nie zapamiętasz. Dobrym źródłem są książki gdzie na jakiś temat poświęcasz kilka, kilkanaście godzin, a nie 10 min na yt z prędkością 1.5.
  • Odpowiedz
@Imputator: no ostatnio przeczytałem właśnie jedną książkę na temat, który mnie interesował i właściwie nie potrafię sobie przypomnieć żadnego konkretu oprócz podsumowania: "nooo to był gość dopiero, to były czasy" xd ://
  • Odpowiedz