Aktywne Wpisy

2 dni temu zerwała ze mną dziewczyna, wczoraj bylem w głębokiej depresji, przez cały dzień zjadłem dosłownie jednego kotleta mielonego i jednego ziemniaka. Dzisiaj rano widzę że dodała relacje na instagramie i o 1 w nocy zwiedzała stare miasto i była na potężnym burgerze z koleżanką.
A mi k---a jeden kotlet przez gardło nie przechodził.
Nibt tak bardzo mnie kochała... Jest mi po prostu mega przykro bo to ja byłem tym który
A mi k---a jeden kotlet przez gardło nie przechodził.
Nibt tak bardzo mnie kochała... Jest mi po prostu mega przykro bo to ja byłem tym który

BeDoEl +19
Muszę się wyżalić ehh
Pojechaliśmy z narzeczoną na wakacje do Egiptu. Początkowo nastawienie fajne, coś nowego, ciepło, ładny basen, plaża. Fajnie.
Czar prysł już pierwszego dnia gdy chcieliśmy ogarnąć kartę SIM do internetu. Jakiś frajer na ulicy zaprowadził nas do sklepu z jebitnym logiem Orange.
Oczywiście wiedziałem, ze mnie naciągną, nie wiedziałem tylko jak bardzo. Dogadaliśmy się na dwie karty po 15 GB internetu za 20 USD xD po włożeniu nam kart chłop woła
Pojechaliśmy z narzeczoną na wakacje do Egiptu. Początkowo nastawienie fajne, coś nowego, ciepło, ładny basen, plaża. Fajnie.
Czar prysł już pierwszego dnia gdy chcieliśmy ogarnąć kartę SIM do internetu. Jakiś frajer na ulicy zaprowadził nas do sklepu z jebitnym logiem Orange.
Oczywiście wiedziałem, ze mnie naciągną, nie wiedziałem tylko jak bardzo. Dogadaliśmy się na dwie karty po 15 GB internetu za 20 USD xD po włożeniu nam kart chłop woła

Poniżej znajduje się fragment sceny, gdy pierwszy raz ukazany jest boży gaj.
Trzeba przyznać, że czynności polerowania Lodu autor poświęcił naprawdę sporo miejsca jak na tak krótką scenę.
Co więcej, w polskim tłumaczeniu opisy są skrócone i często spłycone, poza tym angielska gra słów nie zawsze pasuje do naszego języka.
Najważniejsza jest jednak dalsza część tekstu.
Żeby zrozumieć w pełni kontekst, musicie wiedzieć, że Bran to nie tylko imię ich syna, ale również nieżyjącego starszego brata Neda. Był on przeciwieństwem swojego brata, agresywnym, porywczym i dzikim wojownikiem z Północy. To on był zaręczony z Catelyn, a ona szalała za nim. Była zakochana i podekscytowana perspektywą małżeństwa. Poślubiła Eddarda jedynie z obowiązku, gdyż musiała zostać żoną dziedzica Winterfell. Pewnie pokochała go z czasem dzięki przyzwyczajeniu, ale nie była to na pewno ta sama dzika namiętność co w przypadku Brandona.
Również symbolika herbu Starków nie jest przypadkowa. Bran jawił się jako przywódca stada, wilk "alfa".
Czy wobec powyższego nadmieniony dialog nie brzmi wymownie? Ned wypada tu jak cuckold fantazjujący ze swoją żoną o dominującym mężczyźnie, mimo że naprawdę rozmawiają o swoim synu, Branie.
Dla wielu z was może to wyglądać jak dziwny żart, ale proza Martina charakteryzuje się ukrytym przekazem i głęboko schowanymi sugestiami.
Będę śledził omawiany motyw podczas dalszej lektury.
#got #asoiaf #ksiazki
#literatura
#fantasy #georgerrmartin #graotron #cuckold
Byłbym ostrożny w tak daleko idących domysłach.
( ͡º ͜ʖ͡º)