Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
#programowanie #programista15k #programista20k

Wydaje mi się, że po 7 latach pracy jako programista natrafiłem na sufit w kwestii zarobków. Dostaję oferty na poziomie 1200 złotych + VAT za dzień pracy i nic lepszego mi się nie trafia.

Wnioskując z ofert na portalach wiem, że np. inżynierowie od big data są w stanie wyciągnąć więcej bez problemów. W mojej specjalizacji brakuje ciekawszych ofert dla mnie, ale wiem, że są ludzie zarabiający dużo więcej, problem w tym, że ciężko od nich wyciągnąć, co muszą umieć i co robią.

Zauważyłem, że wśród programistów zarabiających lepsze pieniądze (wyraźnie powyżej 20k na rękę miesięcznie po odliczeniu podatków) jest to temat tabu i nie przyznają się oni do tego, nie chcą informować ludzi, a jak już się chwalą, to gdzieś w internecie i to na tyle enigmatycznie, że nie da się z tego wywnioskować, czym dokładnie się zajmują. Wielu zwykłych programistów 15k i programistów 20k żyje w bańce informacyjnej i wydaje im się, że programistów z lepszymi stawkami w Polsce nie ma (pomijając ekspertów i tych pracujących zdalnie dla zagranicy).

Może jednak ktoś z programistów zarabiających po 25k miesięcznie i więcej, pracując dla polskich klientów, się pochwali, co robi w ramach pracy zawodowej? Nie pytam o stanowiska architektów i liderów, bo na to pierwsze i zwłaszcza drugie się nie nadaję.

Co byście polecili np. programiście .NET z 7 lat doświadczenia, który do tej pory pracował głównie nad projektami webowymi - nie jakieś proste crudy i gównostronki, trochę bardziej skomplikowane systemy, ale też nie rocket science - by mógł wskoczyć na wyższy poziom zarobków (np. chociaż 1500 zł + VAT za dzień).

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5fca86861831d2000bfc19c2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: musisz skracać czas pracy dla klienta. Robić krócej a dostarczać większą wartość. Czyli ewoluowac bardziej w guru. MOżesz to zrobić od strony produktowej. Np wchodzisz na 3 miesiące robisz moduł i wychodzisz. Jako taki wyczynowiec który robi dobre rzeczy to 150-200/h, jako guru sufit masz 300-500/h ale to raczej masz np 10-20h na klienta, nikt rok Cie nie bedzie trzymał za tyle

Podstawowa zasada to w firmie do której
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Migracja całego systemu z bare metal do chmury i kubernetesa. Jak naprawdę ogarniasz, czyli potrafisz powoedziec co jest nie tak w aplikacji albo jak ja dostosować do tego, żeby naprawdę dobrze działała w chmurze, zrobić autoscalling to sky is the limit. Jak jeszcze znasz angielski i masz dobre soft skille to nie musisz się martwić o kasę i projekty, bo to Ty robisz te najlepsze. :)
  • Odpowiedz
OP: @villager: Oczywiście pytałem o sumę na rękę po odliczeniu podatków na B2B, ale podatki płaci się różne od zależności też od kosztów, więc w zasadzie jest to nieprecyzyjne pytanie.

Powiedzmy, że pytam tych, którzy dostają co najmniej 1400-1500 złotych + VAT za dzień na fakturze i są programistami (nie liderami, nie architektami itd).

Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
  • Odpowiedz
po 1 bardzo fajna zarzutka ale już mi się troche nudzi patrzenie na problemy #programista20k
po 2

Dostaję oferty na poziomie 1200 złotych + VAT za dzień pracy i nic lepszego mi się nie trafia.

@AnonimoweMirkoWyznania: po co ci więcej pieniędzy xD przecież i tak stać cię na bardzo dostatnie życie, znajdź robotę którą lubisz i w której się nie wypalisz a nie ciśniesz żeby zarabiać te 10
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: znam kilka rekrutacji gdzie idzie tyle dostać, no ale zwykle idą za tym jakieś haczyki. w sensie im większa ta stawka tym bardziej to odchodzi od stabilnej pseudo-etatowej współpracy do takiego kontraktu gdzie szybko mogą cię w-----ć :D więc to nie dla każdego

opcja 1: odpuszczenie szukania kontraktu ala-etat i szybkie skakanie po kontraktach krótkoterminowych
opcja 2: wziąć jedną z działek IT w której jest luz większość czasu, wziąć
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: ja aktualnie postawiłem na pewien dość dobry kompromis między tym wszystkim, bo jestem już dokładnie na tym poziomie powyżej którego zaczynają się jakieś c-----e haczyki w umowach a na palcach jednej ręki policzę ciekawe ogłoszenia w job boardach z większymi widełkami na które mam ochotę CV wysłać
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: mam też kilku znajomych na wysokich pozycjach w korpo którzy koszą na tym swoim "etacie" podobny hajs o jakim mówisz ale takie firmy zwykle stawiają na karierowiczostwo także zwykle trzeba odbębnić swoje w tej firmie, czasem liczone i w latach. rekrutując ludzi z ulicy by nie dali nawet tak samo dobrym :P
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: mówisz ze ludzie zarabiający powyżej 20k netto wstydzą się przyznać albo anonimowo mówią o pracy i zarobkach w internecie a sam piszesz z anonimowych ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°). Nie wyciągam 20k netto, czasem trochę mniej czasem trochę więcej mniej, wiec od siebie powiem ze jedna ścieżka do większej kasy jest
  • Odpowiedz
OP (już zgubiłem kod): @Winkey:

Już wyjaśniam moje motywacje.

Otóż chcę zarabiać znacznie więcej nie po to, by żyć na wyższym poziomie niż teraz. Z takich pieniędzy da się w miarę godnie żyć i ja sporą część moich zarobków i tak oszczędzam. Tak naprawdę na dzień dzisiejszy stykałoby mi 100k rocznie na samo życie, nie zależy mi na mieszkaniu w willi i jeżdżeniu nowym Porsche. Obecnie wydaję jeszcze mniej, ale
  • Odpowiedz
@wykopowy_brukselek: uważasz że twoja firma z ulicy byłaby w stanie dać specjaliście podobną stawkę czy to jednak trzeba było swoje odsiedzieć w jednej firmie żeby dojść do tego? skoczek po firmach here ()/
  • Odpowiedz
@villager bez znaczenia. Ja w mojej firmie sam pracuje dopiero 2.5 roku, w poprzedniej 3
Tylko to wszystko przez agencję idzie która jeszcze zabiera 7-15 proc

U mnie jak ktoś ma expa i wiedzę to luzik
A żona szuka dużo ludzi do IT i ma stawki i 1000 dziennie
Eh;(
Ale testerów nie szuka normalnie;(
  • Odpowiedz