Wpis z mikrobloga

@AFraDo: A to nie jest tak że sama ładowarka powinna być dobrana do pojazdu a dalej traktujemy ją jak każde inne urządzenie w instalacji?
(obciążalność prądowa, spadek napięcia, zwarciówka itd)
  • Odpowiedz
@pTr15: Dokładnie, chcę to zrobić na zasadzie doboru kabla oraz obliczeń (zabezpieczenie nadprądowe, przekrój dla odpowiedniego urządzenia typu wallbox (zrobię tutaj porównanie wariantu jednofazowego oraz trzy - kwestie różnic mocy) dla z góry założonego domku (jakaś wartość mocy oraz rozdzielnice sobie przyjmę aby wykonać to jako możliwy dobór do instalacji, dzięki czemu to będzie miało jakieś przełożenie realne). Pewnie we wstępie dodam jakiś rys dostępnych rozwiązań i mój wybór z
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: Wydaje mi się, że przedstawienie tej sprawy w przyzwoity sposób, wykaże moje umiejętności zdobyte podczas toku studiów ( ͡° ʖ̯ ͡°) Zastanawiałem się nad kwestią elektrowni wiatrowych, ponieważ w pracy zajmuję się rozdzielnicami potrzeb własnych na stacjach rozdzielni, ale chciałem coś świeżego
  • Odpowiedz
@pTr15: Dziękuję Ci serdecznie, na pewno postaram się załatwić dodatkowe standardy dotyczące tej tematyki. Wiem też o programie rządowym "czysta energia" gdzie mowa o instalacjach domowych do ładowania baterii w samochodych elektrycznych, które możemy założyć z dotacją, jeśli zakupimy taka stację ładowania
  • Odpowiedz
@AFraDo: od polityki to się na inzynierce (i magisterce w sumie też) trzymaj z daleka bo jak Ci się trafi w komisji jakiś doktor antypisowy to po co go wkurzać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pTr15: Rzeczywiście, już wolę odpowiadać na pytania których tematyka jest mi znana. O tyle dobrze że na zdalnym nie dostanę w czerep, ale z uzyskaniem tytułu będzie ciężej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: To tylko praca inżynierska. Tam masz się zmierzyć z jakimś problemem inżynierskim, opisać go, opisać kryteria doboru rozwiązań, rozwiązać i opisać wyniki. Praca inżynierska ma być pokazaniem, że jesteś dobrym inżynierem, a nie doktorem nauk ;)
  • Odpowiedz
@AFraDo: Ja bym nie opisywał w pracy inżynierskiej rządowych programów, ponieważ nie mają one nic wspólnego w istotą problemu inżynierskiego, jakim są kryteria doboru parametrów ładowarki do spełnienia wymagań postawionych instalacji.
  • Odpowiedz
@Mhrok: Dokładnie tak samo podchodzę do tego tematu, nic odkrywczego na inżynierce się nie odkrywa oprócz samego siebie w danym temacie. Rozumiem, w takim razie ominę ten problem i skupię się na kryteriach. Na dniach będę się kontaktował z firmami poszczególnych urządzeń o dtr, dostępne rozwiazania. W głowie mi chodzi relpol to pewnie zacznę od nich. No i trzeba trochę posiedzieć oraz pisać ()
  • Odpowiedz
@AFraDo: Bardzo ciekawy temat. Ja przymierzam się powoli do zakupu używanego elektryka. Problem to że ładowarki wbudowane w starsze modele są jednofazowe. Mam 3 fazy po 7kw więc obciążająca jedna fazę ładowanie jest bardzo czasochłonne i instalcja nie lubi takich numerów. Są dwa rozwiązania transformator w układzie v (poczytaj bo to ciężkie i połowkowe rozwiązanie) lub własna ładowarka prądu stałego quasar wallbox (super pomysł ale drogie i na rynku od
  • Odpowiedz
@Zapalka89: ooo, bardzo ciekawa kwestia, patrząc przyszłościowo nie pomyślałem o takiej problematyce, bardzo Ci dziękuję, postaram się doinformować z tej tematyki
  • Odpowiedz