Wpis z mikrobloga

#programowanie #python #programista15k

Czołem, dzisiaj mija pierwszy miesiąc działalności pyHeart.pl (https://pyheart.pl) - czyli agregatora contentu dla Pythona (w języku polskim oraz angielskim). W ekosystemie oraz społeczności Pythona dzieje się naprawdę dużo, co widać po poniższym podsumowaniu.

W listopadzie 2020 pyHeart dodał 87 znalezisk:
* 25 artykułów/blog postów
* 22 nowych odcinków podkastów
* 20 filmów YouTube
* 11 eventów/meetupów
* 5 wydań newsletterów
* 1 książkę

Zapraszam do sprawdzenia/śledzenia strony - mam nadzieję, że znajdziecie tam jakieś wartościowe dla siebie materiały. Będę również wdzięczny za wszelki konstruktywny feedback/sugestie odnośnie nowych feature'ów.

Dzięki,
Kuba
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jszafran: ok, pinguj proszę jak będzie
inicjatywa super, trzymam kciuki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
BTW jeżeli będziesz odświeżał layout strony (a nie byłby to zły pomysł) to zachowaj proszę lekkość, less is better ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@qbek: Dam znać jak coś! Ostatnio sporo się działo w normalnej robocie, więc miałem dość mało czasu na pyHeart i skupiłem się tylko na dodawaniu nowych treści. Natomiast mam zaplanowany urlop na 2 ostatnie tygodnie grudnia, także znajdę wtedy czas żeby dopiąć temat wyszukiwarki.

Co do layoutu, to narazie nie miałem żadnych planów odnośnie jego zmiany. Bardziej marzyło mi się stworzenie konfigurowalnego newslettera: zarejestrowany user mógłby wybrać typy treści jakie
  • Odpowiedz
@jszafran: na start szukałem "microservices" odmieniając jak się da i było pusto - bałem się że nie bangla, ale po prostu nie ma o tym contentu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

dodałbym jeszcze:
- opcję na przejście do artykułu bez rozwijania belki (np. odnośnik/ikona)
- zgłaszanie błędów i literówek, np. wpis "How to use requests to send JSON data, POST data, args in url and files to
  • Odpowiedz
@qbek Miałem mały bląd w skrypcie tagującym, który już ogarnąlem. Do tego jak wstawiałem książkę Harry'ego Percivala, to nie dałem pełnego tytułu (a w brakującej części było microservices, więc by wyskoczyło). Poprawiłem to.
Link do samej książki masz tutaj: opis odnośnika
Dzisiaj na freeCodeCamp pojawił sie równiez taki film: Python Microservices Web App (with React, Django, Flask) - Full Course

Dzięki za wyłapanie tej literówki, pomysł z ficzerem na zgłaszanie takich rzeczy jest jak najbardziej sensowny - pewnie zostanie dodany na początku następnego roku ( + opcja zgłaszania martwych linków).
  • Odpowiedz