Wpis z mikrobloga

Czy z moim AIO jest cos nie tak czy to taki szajs? Mam msi core liquid 240r na 10600k@4.9 1.31v - w stres tescie temp skacza do 85c. Oczywiscie aio chodzi glosno jak odrzutowiec.

Natomiast siostrzeniec ma 9600k@4.8 1.31v - w stresie ma 75c max przy chlodzeniue be quite dark rock - nie wiem ktory model dokladnie chlodzenia ale to cos kolo 200-300zl kosztowalo.

Aio to takie gowno? Czy mam cos zle zamontowane? Czy moze 10600k tak juz ma? Czy moze mlody ma jakis turbo dobra sztuke pod katem temperatur?

Sam sobie nie odpowiem bo nie mam porownania wiec prosze o pomoc

#pcmasterrace #overclocking
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PhoenixPneuma: Generalnie AIO'sy 240mm nie są jakoś super wydajne - owszem schłodzą dobrze pewne procki, ale głównie te co mają nieco mniej rdzeni. A Intele, te serie lubią się grzać, do tego jeśli jeszcze masz kręconą sztukę to tym bardziej.

Co do Dark Rocka to zależy jaki model - bo sa jednowieżowe, dwuwieżowe. Jeśli ma dwuwieżowe dark rock pro 4, to jest to jedno z najlepszych chłodzeń powietrznych które powinno być
  • Odpowiedz
  • 1
@Qrwencjusz
@Viscop

No to lipka :D poki co nie zmieniam nic ale na przyszlosc przejde na nocturna na pewno :) tryb to chyba pull nie wiem w kazdym razie widze ze dobrze jest zamontowane wszystko i cieple powietrze ladnie wylatuje z wielu miejsc w obudowie.

Te aio to ogolnie zart jest bo poziom halasow z nocturne a aio jakiegokolwiek to gigantyczna przepasc a w wydajnosci nie widac jakiejs specjalnie duzej
  • Odpowiedz
@PhoenixPneuma: chłodzisz złą rzecz - cpu zamiast wody w obiegu. Dlatemu masz odrzutowiec zamiast prawie doskonałej ciszy. Jeżeli to AIO nie ma opcji kontroli pompy i wentylatorów w zależności od temperatury cieczy to rzeczywiście szajs. Za to temperatura CPU to tylko taka cyferka w statystykach dopóki nie ma throttlingu.
  • Odpowiedz
  • 0
@keton22 no mam regulacje i pompy i wentylatorow. Pokminie nad krzywymi jeszcze moze. Podobno wg recenzji jest to bardziej ciche aio niz konkurencyjne ale nie wiedzialem ze ciche to glosne jesli chodzi o aio tradycyjne chlodzenie wygrywa tutaj mega
  • Odpowiedz
@PhoenixPneuma: zrób sobie dłuższą sesję w grach i sprawdź temperaturę cieczy potem ustaw krzywą wentylatorów tak żeby ostatni najgłośniejszy punkt który jeszcze tolerujesz był przy tej temperaturze, ze 2C wyżej daj ze 150 RPM więcej i powinno zadziałać.
Poniżej postaraj się ustalić do ilu stopni nagrzewa się ciecz po dłuższym czasie twojego typowego użytkowania w stylu przeglądanie internetu i co tam robisz przez większość czasu i wyceluj z głośnością tak
  • Odpowiedz