Aktywne Wpisy

Salido +866
Minął 1. (z 73) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.
3 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
3 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
0 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.
Czyli w trakcie wakacji w 3 wypadkach zginęły w sumie 3 osoby.
W poprzednim roku statystyki po 1. dniu wakacji wyglądały
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.
3 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
3 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
0 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.
Czyli w trakcie wakacji w 3 wypadkach zginęły w sumie 3 osoby.
W poprzednim roku statystyki po 1. dniu wakacji wyglądały
źródło: 1-411243-12
Pobierz
Vezz +552
#mecz
Najwieksza beka i tak z fanow siatkowki, ktorzy nagle wyrośli jak grzyby po deszczu. Sluchajcie, ludzie maja #!$%@? w ten wasz sport. Nawet jakby Polska wygrywała każde mistrzostwa swiata to i tak kazdy bedzie miec ten sport w dupie. Podbeskidzie Vs GKS Tychy w 1 lidze budzi wiecej emocji niz jakikolwiek final tego waszego smiesznego sportu.
Poza tym nawet wiekszosc z was nie jest fanami siatkowki, tylko odpala wiekszy turniej gdzie
Najwieksza beka i tak z fanow siatkowki, ktorzy nagle wyrośli jak grzyby po deszczu. Sluchajcie, ludzie maja #!$%@? w ten wasz sport. Nawet jakby Polska wygrywała każde mistrzostwa swiata to i tak kazdy bedzie miec ten sport w dupie. Podbeskidzie Vs GKS Tychy w 1 lidze budzi wiecej emocji niz jakikolwiek final tego waszego smiesznego sportu.
Poza tym nawet wiekszosc z was nie jest fanami siatkowki, tylko odpala wiekszy turniej gdzie

https://myanimelist.net/anime/35834/Angolmois__Genkou_Kassenki
Angolmois: Record of Mongol Invasion
Tym razem nowość pod dwoma względami. Rocznikowo jak dla mnie, bo 2018 i pierwsza oraz jedyna rzecz z kompletnie nieznanego mi studia NAZ.
Historyczne anime o samurajach - unikam jak mogę, raz na jakiś baaaaardzo długi czas sięgam po tytuły z tego koszyka. Za dużo biadolenia o honorze i zachowaniu twarzy, zagmatwanych politycznych intryg, roztrząsaniu drzew genealogicznych klanów do pięciu pokoleń wstecz i postaci historycznych, z których 95% nie znam.
Całe szczęście "historyczność" tego anime praktycznie ogranicza się do miejsca osadzenia akcji - wyspa Tsushima (Ghost of Tsushima coś komuś mówi?), pierwsze miejsce lądowania mongolskiej inwazji na Japonię. Całość wydarzeń jest już czystą fantastyką i obejmuje 7 dni zmagań obrońców wyspy z nieskończonym wręcz natłokiem hordy. Obrońców nie jest wielu - kilkuset piechurów oraz garstka samurajów, do tego banda skazanych na śmierć wyrzutków, piratów, morderców, zdrajców i wszelkiej innej szumowiny, którzy dostali szansę by umrzeć w walce. I to właśnie na tej grupce, będącej głównymi bohaterami tytułu, skupia się opowieść. Nie ma tu specjalnie dużo miejsca na realizm, bohaterowie rżną przeciwników dziesiątkami, a całość ogląda się podobnie jak ta mniej przegadana część Drifters. Początek całkiem fajny, środek trochę może nużyć bo zmienia się w podręcznik "101 sposobów na złapanie mongoła w zasadzkę", ale od 8 epa anime znowu łapie wiatr w żagle.
Ciekawostką jest strona wizualna. Na całość obrazu został nałożony dosyć mocny filtr imitujący pogniecioną kartkę papieru, do tego specyficzna kolorystka jakby to było rysowane kredkami świecowymi. Daję to trochę takie wrażenie rozmazania i nieostrych krawędzi, obcowania z czymś starym i zniszczonym. Pierwsze kilka minut mi to przeszkadzało, potem się przyzwyczaiłem, a potem mi się spodobało. Coś jakby znaleźć na strychu stary zakurzony manuskrypt po dziadku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ogólnie całkiem fajny tytuł, solidne 7/10, więcej nie będzie, ponieważ parę minusów jednak by się znalazło, zwłaszcza rażą po oczach mongołowie potykający się o własne nogi w przerwie od bycia zabijanym.
A na deser kolejny bangerski ED, przewinąć go to zbrodnia.
@kinasato: Panie...
źródło: comment_1606067426iF7EtBvqPDeimu3mGGBRmj.jpg
PobierzSamo anime dobre, ale nie czekam z wytęsknieniem na drugi sezon.