Aktywne Wpisy
Mireczki,
Nie znam się na motoryzacji więc pytanie. Jeżdze sobie autkiem 140KM i z tego co mi wskaźnik spalania mówi: dość oszczędne spalanie mam w okolicy prędkości 80-120 km/h między 5L i 7L. Jazda 130km/h to już spalanie 8L, a 150 km/h to 12L
Czy samochody z większą mocą np 300 koni spalają mniej przy większych prędkościach np 150km/h i więcej?
Zastanawiam się czy w ogóle są samochody, które są wciąż dość
Nie znam się na motoryzacji więc pytanie. Jeżdze sobie autkiem 140KM i z tego co mi wskaźnik spalania mówi: dość oszczędne spalanie mam w okolicy prędkości 80-120 km/h między 5L i 7L. Jazda 130km/h to już spalanie 8L, a 150 km/h to 12L
Czy samochody z większą mocą np 300 koni spalają mniej przy większych prędkościach np 150km/h i więcej?
Zastanawiam się czy w ogóle są samochody, które są wciąż dość

mickpl +294
Ależ piękna masakra XD
PILNIE POTRZEBNE DOPŁATY DO KREDYTÓW, RODZINY SOM W KROPCE
#nieruchomosci #gielda
PILNIE POTRZEBNE DOPŁATY DO KREDYTÓW, RODZINY SOM W KROPCE
#nieruchomosci #gielda
źródło: atal
Pobierz

O i właśnie z tym do Was przychodzę: chciałbym go zainteresować Pythonem, albo może w stronę #arduino go napchnąć. Potrzebna jest mi do tego jakaś strawna i niezniechęcająca książka z której mógłby się czegoś nauczyć i która nie będzie napisana ani w formie skryptu akademickiego ani w formie książeczki dla siedmiolatka. Czy możecie coś polecić?
Sam znalazłem coś takiego, ale nie ukrywam, że to dość przypadkowy strzał:
https://helion.pl/ksiazki/zacznij-od-pythona-pierwsze-kroki-w-programowaniu-zofia-matusiewicz,zcpyth.htm#format/d
@nyxesis: ok, dzięki za protipa, ale póki co potrzebne jest coś materialnego, co będzie można mu wręczyć w prezencie. I tak, wiem, co się tutaj nasuwa w odpowiedzi, ale prezent ma być oficjalnie "od babci" a ta z góry zastrzegła sobie, że mamy w jej imieniu kupić
Oczywiście mogę się mylić, ale taka jest moja ocena
pdfy podrzuć mu niezależnie. Nie widzę problemu
@nyxesis: Patrzysz ze swojej perspektywy. Ja patrzę z perspektywy nauczyciela, który wiele widział. Obecnie dzieciaki w tym wieku bardzo szybko się zniechęcają, taki wpływ social mediów. Mówimy o chłopaku, który z opisu wynika, że sam się jakoś do tego nie chce zabrać, mimo że ma wszystko na talerzu w podane w Internecie.
Arduino bez problemu potrafi wciągnąć na
Zapytajmy @ivall co o tym sądzi
Prowadziliśmy na uczelni z kolegą z pedagogiki zajęcia dla dzieci i młodzieży. Sprawdzaliśmy różne narzędzia, programy i metodyki. Za każdym razem, w dowolnej grupie wiekowej, wychodziło, że tam gdzie można zrobić coś z realną rzeczą, to zaangażowanie w grupie jest o wiele większe. Przykład w grupie 10-12lat: programowanie w
@3mielu: dzięki, spojrzę.
@lukaszw_: niestety, znając go raczej obawiam się mocno, że arduino zostanie natychmiast rzucone w kąt. Najzwyczajniej w świecie nie wygra z graniem w grę. Książka zaś... jeśli nawet teraz nie uda mu się wdepnąć na ambicję,
Nie ma na co czekać.
A jak zechce zejść do embedded to zaciśnie zebyi i pozna C. Inaczej sie nie da.
Jak chcesz coś fizycznego to może zakup Programisty Junior? To takie generyczne źródło fajnej wiedzy na temat programowania. Niestety nie znam innej literatury skierowanej do ludzi w jego wieku.
Nie wiem, jaki to typ człowieka, ale skoro ogarnia internety to gdyby miał ciśnienie to sam by już programował oglądając jeden z tysięcy poradników na YT. A generalnie to się o niego nie martw, ja jestem już kilka lat programistą,