Wpis z mikrobloga

Miraski z #majsterkowanie i #naprawa w #agd i może #diy #kiciochpyta #bosch
Mam zmywarkę Bosch SPV50E70EU/40 (wersja do zabudowy, bez ekranu) i nie nabiera wody - włącza sie, wybieram program, pomieli 5 minut na półsucho (coś tam ma z poprzedniego cyklu) i spuszcza wodę, po czym pipczy i już nic nie robi (i świeci się diodka przy kraniku)
Póki co zrobiłem (bezskutecznie):
* wymiana zaworu aqua-stop (nowy na 100% sprawny)
* umyłem płaszcz wodny (miał sporo brudu, teraz ten pływak swobodnie się porusza)
* sprawdziłem miernikiem przełącznik od pływaka na spodzie (tego co załącza sie podczas wycieku), jest domyslnie rozłączony i łączy poprawnie
* wyjąłem silnik główny (zintegrowany z grzałką) - wygląda spoko, na grzałce jest 20omów, na silniku 45, kreci się swobodnie i lekko
* silnik od spustu wody działa, bo wodę spuszcza
* silnik "selektora" czy cokolwiek to jest kreci też poprawnie
* płyta z elektroniką - wygląda spoko, nie ma zimnych lutów, triaki są w całości, przekaźniki klikają poprawnie - nie mam za bardzo skąd wziąć zamiennika, żeby potestować, a za drogo kupić, zeby sie okazało, że to coś innego
* zalałem testowo zmywarkę domestosem z 2.5L wody i puścilem pare cykli, żeby jeszcze wszystko w środku się umyło, generalnie jak rozkreciłem to była krystalicznie czysta już.

stąd też pytanie - co zrobić, jak żyć? Jakieś porady? Co jeszcze sprawdzić, i jak?
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rybeczka: AS daje specyficzny dźwiek jak dostanie napięcie na klatę - przetestowałem go osobno wczoraj i woda leci jak dam 230V mu bezpośrednio. Normalnie tego nie robi, więc zakładam, że tego napięcia nie dostaje (no i po wyjęciu całości strona po zaworze byla sucha).

edit. no nic. ten PDF wydaje się być super pomocny, no i fakt, że siemens ma bliźniaczy model. postaram się zaabsorbować całą wiedzę, potestuję resztę komponentów
  • Odpowiedz
@rybeczka: no niby w north mają jakieś, na razie pracuję, później ogarnę temat tego pdfa co podesłałeś, jeszcze raz przejdę po ścieżkach na płytce, żeby ogarnąć co i jak i jeśli nie znajdę żadnego innego uwalonego sensora, to zamówię.
  • Odpowiedz
@rhqq: ja bym zrobił jeszcze tak, że odpinałbym po kolei wtyczki od roznych elektrycznych dupereli w zmywarce i puszczał program. Jak za ktoryms razem zmywarka bedzie sie zachowywac tak samo jak przy wpiętym, to będzie podejrzenie, ze to ten element padniety (poza padnietym modulem, ale z tym bym poczekal).
  • Odpowiedz