Wpis z mikrobloga

Miraski z #majsterkowanie i #naprawa w #agd i może #diy #kiciochpyta #bosch
Mam zmywarkę Bosch SPV50E70EU/40 (wersja do zabudowy, bez ekranu) i nie nabiera wody - włącza sie, wybieram program, pomieli 5 minut na półsucho (coś tam ma z poprzedniego cyklu) i spuszcza wodę, po czym pipczy i już nic nie robi (i świeci się diodka przy kraniku)
Póki co zrobiłem (bezskutecznie):
* wymiana zaworu aqua-stop (nowy na 100% sprawny)
* umyłem płaszcz wodny (miał sporo brudu, teraz ten pływak swobodnie się porusza)
* sprawdziłem miernikiem przełącznik od pływaka na spodzie (tego co załącza sie podczas wycieku), jest domyslnie rozłączony i łączy poprawnie
* wyjąłem silnik główny (zintegrowany z grzałką) - wygląda spoko, na grzałce jest 20omów, na silniku 45, kreci się swobodnie i lekko
* silnik od spustu wody działa, bo wodę spuszcza
* silnik "selektora" czy cokolwiek to jest kreci też poprawnie
* płyta z elektroniką - wygląda spoko, nie ma zimnych lutów, triaki są w całości, przekaźniki klikają poprawnie - nie mam za bardzo skąd wziąć zamiennika, żeby potestować, a za drogo kupić, zeby sie okazało, że to coś innego
* zalałem testowo zmywarkę domestosem z 2.5L wody i puścilem pare cykli, żeby jeszcze wszystko w środku się umyło, generalnie jak rozkreciłem to była krystalicznie czysta już.

stąd też pytanie - co zrobić, jak żyć? Jakieś porady? Co jeszcze sprawdzić, i jak?
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rhqq: miałem podobne problemy z nową zmywarką, pierwszą w życiu. Jakiś czopek z Castoramy kazał mi założyć syfon z kulką. Kompletnie się na tym nie znałem, założyłem. Serwisant wzywany co chwila i nikt nic nie rozumie. W końcu znalazł się jakiś ogarnięty i kazał mi ten syfon wyebać, bo w zmywarce pompa robi za syfon. Od tej pory śmiga jak talala
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rhqq: nie znam się, ale może sprawdzić po prostu czy zawór się otwiera, czy jest sygnał do zaworu, aby się otworzył? Bo chyba tylko zawor trzyma wodę.. Gdy jest sygnał, żeby się otworzył to musi się otworzyć
  • Odpowiedz
@NetJaro: zawór aquastop działa, wymontowałem całość razem z wężem, wkreciłem w docelowe miejsce, wąż do zlewu i kabel do prądu (boschowe aquastopy są na 230v ac)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@rhqq: hmm zaworem steruje raczej przekaźnik, więc skoro wszystkie działają.. Standardowo zawór jest zamknięty, zmywarka wysyła sygnał, by się otworzył.. Moze spróbować ominąć ten zawór, na próbę zobaczyć czy bez aquastop woda dojdzie do zmywarki? Albo rozebrać jego obudowę i sprawdzić czy idzie do zaworu napięcie by się otworzył
  • Odpowiedz
@janznetu: przepływomierz też działa, w sensie to jest śmigiełko wewnątrz płaszcza,i z zewnątrz jest czujnik obrotu tegoż. zmierzyłem go i podczas obrotów obwód przepływomierza dostaje sygnał przy każdym obrocie
@NetJaro: zaworem steruje triak, ale go pomierzyłem, nic nie jest zwarte, wszystko "wygląda ok"
  • Odpowiedz
Jeszcze nie dopisałem w tym, co zrobiłem - oba grzybki - elektrozawory wewnętrzne przetestowałem, po podaniu 230V (tak! wszystko wewnątrz jest na 230V AC) normalnie się odklikują.
  • Odpowiedz
@rhqq: chyba w kazdej zmywarce da sie wejsc w tryb testowy i tryb odczytu bledow. Nie potrafie znalezc do twojej konkretnie, ale to zwykle robi sie poprzez wcisniecie kombinacji przyciskow i wlaczenie zmywarki.
cos jak tutaj:
janznetu - @rhqq: chyba w kazdej zmywarce da sie wejsc w tryb testowy i tryb odczytu ...
  • Odpowiedz