Wpis z mikrobloga

@nemevit299: i to jest powód dla którego ja się do rozwiązań w chmurze nie dotykam przy małych i średnich biznesach. Jeśli Allegro czy inny InPost potrzebuje bawić się w chmurę to ich na to stać, większości firm spokojnie da radę na max kilku dobrze ustawionych/zoptymalizowanych VPSach na DO lub Linode ewentualnie jakiejś dedykowanej/kolokowanej maszynie.

@Jednorenki_Bandyta: Nie ustawił limitów i albo ktoś mu zrobił włam i użył jego serwerów
  • Odpowiedz
Czemu domyślnie nie ma limitów w takich usługach?

@elf_pszeniczny: ¯\_(ツ)_/¯ nie wiem

Kto płaci? Ten kto nie ustawił limitów, Google chętnie za to skasuje.

Właśnie o to chodzi w chmurze że serwery za 100k mogą nie być potrzebne, może jakaś firma ma umowę na serwery za 2k co miesiąc i wszystko śmiga, ale w razie jakiegoś większego ruchu chmura rozkręca się sama aż do limitów, jeśli nie masz limitów to.
  • Odpowiedz
@nemevit299: Raczej mu anulują. U nas kiedyś sysadmin „kupil” licencje na zewnętrzne oprogramowanie. Myślał, ze zostanie to opłacone z dofinansowania MS, ale oczywiście owe dofinansowanie nie obejmowało zewnętrznych usług. Najpierw dali rabat, a po przyjrzeniu się sprawie, anulowali rachunek, mimo ze dwa miesiące było normalnie używane. Azure ofc
  • Odpowiedz
@nemevit299: to chyba jest związane z limitami na API Map Google. Samemu by tego nie wykorzystał, więc musi być jak kolega wyżej napisał, DDoS lub jakiś włam i puste nabijanie żądań.
  • Odpowiedz
@nemevit299: Żeby gość nakręcić taki wynik w dobę musiał po 1 przekonwertować swój trial na płatny, po drugie musiał odpalić setki serwerów graficznych zeby w ogole naklepalo tyle w ciagu jednej doby. Jak się jest nieprzytomnym i nie mysli sie co się klika to można co najwyżej programować pralkę a nie bawić się w deweloperkę i administrację.

@Niles: Cloud robiony z głową może wyjść bardzo opłacalnie dla SMB,
  • Odpowiedz
Czemu domyślnie nie ma limitów w takich usługach?

@elf_pszeniczny: Jaki byś limit ustawił Mirku, żeby pasował całemu światu? Z GCP/AWS/Azure korzysta gigant typu Netflix i pojedynczy developerzy z Indii. Limit sobie możesz ustawić sam, w wysokości jaka Ci odpowiada.

Kto płaci 100 000 kartą
  • Odpowiedz
@Jednorenki_Bandyta: @Niles: @Strus: @Koliat: Nic mu nie anulują, bo to nie był błąd nadający się do anulowania.

Gość ustawił sobie geolokacje firm używając GMaps API, zrobił 2,5 miliona zapytań do google mapsów na kilku VMkach i takim scrapowaniem przez 2,5 dnia wyciągnął ich dane po prostu. Usługa została wykonana i nie będzie zapewne żadnego anulowania kosztów, szczególnie patrząc na to co on realnie robił.
  • Odpowiedz
@Koliat: a tam w nosie z cennikiem, nawet jakbym nie czytał to po godzinie czy zajrzałbym jak rachunek wygląda. Zresztą też jego wina że nie ustawił alertów, bo nawet jeśli nie limitery to alerty powinny mu wysyłać maile z informacją ile już nastukał rachunku
  • Odpowiedz
i to jest powód dla którego ja się do rozwiązań w chmurze nie dotykam przy małych i średnich biznesach

@Niles: jesli nie rozumiesz pricingu to sie nie pchaj przy malych, srednich, a juz bron cie boze, duzych biznesach.
  • Odpowiedz