Wpis z mikrobloga

@SlavedWizard: nie pcham się mimo że rozumie bo w ogromnej części przypadków jest to nie potrzebne. Może jestem już starej daty, kilkanaście lat w tej branży i serwerach i potrafię to wszystko tak ustawić i z optymalizować że kolejne zaoszczędzą dzięki temu czas i pieniądze.
  • Odpowiedz
nie pcham się mimo że rozumie bo w ogromnej części przypadków jest to nie potrzebne.

@Niles: Kto rozumie? ;)

bo w ogromnej części przypadków jest to nie potrzebne.

Oceniasz skale potrzeb rynku it z perspektywy dlubacza w onpremisach. Nie za bardzo to takie obiektywne.
  • Odpowiedz
Kto płaci? Ten kto nie ustawił limitów, Google chętnie za to skasuje.

@Niles: Na GCP nie jest tak łatwo limity ustawić. Jedyne co można łatwo wyklikać to budżet z alertami. W przypadku przekroczenia progów lub całego budżetu dostaniesz powiadomienia (mogą być z opóźnieniem) ale API dalej działa i dalej może nabijać koszty. Żeby usługi zostały wyłączone i nie nabijały dalszych kosztów przy przekroczeniu budżetu trzeba samemu to obkodować przy użyciu
  • Odpowiedz
@SlavedWizard: ogromna część rynku to małe i średnie firmy przynajmniej na zachodzie, nie wszyscy to enterprise ale wszyscy chcą być postrzegani jak ważni gracze używający rozwiązań enterprise. Miałem klientów którzy kilka stronek ledwo używanych chcieli pchać w chmurę. Jeżeli chcesz siedzieć w korpo to more power to you, ktoś to musi robić, ja do korpo za żadną kasę już nie chcę wolę te swoje "biedackie" dłubanie ;)
  • Odpowiedz
@nemevit299 też utworzyłem takie konto do nauki, korzystam tylko z API geolocation i map, ale rzeczywiście jak pamiętam to przy zakładaniu czytałem że bez pozwolenia nie ściągają środków. Więc nie wiem o co tu chodzi. Teraz się trochę cykam, dobrze że mi rachunku jeszcze nie nabiło XD
  • Odpowiedz
@elf_pszeniczny: Nigdzie nie napisałem, ze Netflix płaci kartą - to już wymysł Twojej wyobraźni. W EU opłaty pośredników za obsługę płatności kartą są prawnie ograniczone do 0.2% przy karcie debetowej i 0.3% przy kredytowej. Wielka kasa!!!

W drugiej kwestii („promil promila”) też się mylisz. W Amazon AWS 10% klientów wydaje rocznie ponad $500000, natomiast 6% powyżej miliona USD rocznie. Następnym razem zadaj sobie trud zweryfikowania tez postawionych na bazie swojej
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kwitnaca-wisnia:

Ten kto ma 100000 na koncie do podpiętej debetówki albo odpowiedni limit na karcie kredytowej? Karta to środek płatniczy jak każdy inny.

Jeśli nie zalapales to chodziło mi że skoro do konta w chmurze podpinasz kartę, to znaczy że jesteś zwyklym leszczem który nie powinien mieć uprawnień do nabicia sobie 100k rachunku. Skoro mają ci chwila problemy że jakieś konto założone 5 minut temu wydaje roczną pensję na serwery,
  • Odpowiedz
Jeśli nie zalapales to chodziło mi że skoro do konta w chmurze podpinasz kartę, to znaczy że jesteś zwyklym leszczem który nie powinien mieć uprawnień do nabicia sobie 100k rachunku.

@elf_pszeniczny: wydaje mi się, że znowu ekstrapolujesz swoją ograniczoną perspektywę i wydaje Ci się, że tak działa cały świat.
Pracowałem jako konsultant z olbrzymimi firmami w których przygoda z chmurą zaczynała się właśnie w ten sposób, że ktoś z działu
  • Odpowiedz
Tylko powodzenia w egzekwowaniu takich opłat od kogoś kto nie ma żadnego majątku.

@elf_pszeniczny: ktoś kto nie ma żadnego majątku zazwyczaj nie używa chmury publicznej (nie spotykam jakoś w branży typowych finansowych „gołodupców”), ale to nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia. Operator chmury nie zajmuje się egzekucją długów, sprzeda go specjalizowanej firmie za np. 50% wartości a resztę wpisze sobie w koszta. I przy marzy w usługach chmurowych pewnie
  • Odpowiedz