Wpis z mikrobloga

@Afrobiker jesli na tym cmentarzu jest podłoże gliniaste to nie powinno sie stawiac pomnika przed uplywem roku bo bedzie sie zapadał i "jezdził". Dziekuje za uwage - mozna sie rozejsc.
  • Odpowiedz
  • 1123
@Afrobiker: A mi się to wręcz podoba. Skąd w Polakach ta nekrofilia grobowa tak długo się utrzymuje, że PORZĄDNY GRÓB to MUSI być jakaś p----------a rzeźba? Może nawet sam Tym tak chciał? Inteligentny człowiek dostrzega próżność tych pozornych ucieczek przed zapomnieniem.

Mnie niech skremują i rozrzucą na cztery wiatry albo nawet rzucą truchło w dyskretne miejsce, co mi za różnica czy gniję w marmurowej kwaterze czy w lesie. Może nawet lepiej
  • Odpowiedz
  • 9
@fantazm niemniej Tym bawił całe pokolenia Polaków i jeszcze długo będzie to robił. Jeśli jego wolą był skromny grób bez żadnej płyty to ok uszanowano jego wolę jeśli jednak nie to przynajmniej płyta marmurowa powinna tam stanąć bo za kilka lat ktoś będzie chciał go "odwiedzić" i nawet grobu nie znajdzie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 9
@Afrobiker a moze po prostu tak chcial? Mi tez nie zależy żeby po śmierci miec grób. Mogą mnie rozsypać po kremacji i elo. Bede mial to gdzieś i tak
  • Odpowiedz
  • 1
@Afrobiker znów - moze tak chciał? Może uznał że jego pomnikiem są jego kreacje aktorskie, a na samym nagrobku mu nie zależy? Moze uznał że za tą kasę lepiej wyprawić stype albo dać chorym dzieciom? No nie wiemy.
  • Odpowiedz
@Afrobiker: z tego co wiem, to czeka się z postawieniem nagrobka, żeby ziemia osiadła. Dopiero wtedy się kładzie płytę. Od śmierci minął niecały rok, może jeszcze czekają, aczkolwiek zazwyczaj to tak do pół roku się czeka.
  • Odpowiedz
@Afrobiker: Mam kumpla z zakładem kamieniarskim, juz kiedyś mi mówił, gdy umarła moja matka, ze z nagrobkiem trzeba poczekać
A to dlatego, ze ziemia powinna osiąść od deszczów i innych procesów, by nagrobek nie osiadał, nie zapadał się, nie pękał i by nie trzeba było ponownie płacić
Zawsze przynajmniej te 6 -8 misięcy a sąsiedzi i inni mogą sobie gadać za plecami
Niech stawiają nagrobek już po tygodniu jak maja
  • Odpowiedz