Wpis z mikrobloga

Chad niemiecki przedsiębiorca: jak zapłacę pracownikom więcej to będzie ich stać na więcej, dzięki czemu popyt wewnętrzny w kraju wzrośnie, na czym długoterminowo zyska moja firma

Virgin polski przedsiębiorca: jak nie zapłacę ukraińcom za nadgodziny to będę mógł wziąć w leasing Audi A8 a nie A6

#antykapitalizm #polska #gospodarka #ekonomia
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ignacy_Loyola: za każdym razem gdy mówię to moim znajomym to mnie wyśmiewają, bo są cwaniaczkami-kombinatorami prominentnymi, zarbiają ledwo średnią krajową i mysla, ze Boga za nogi zlapali xD
@xloginlogin123: ale wąsko myslisz chlopie xD gdyby kazdy pracodawca tak zrobil to by to zadzialalo, patrz troche szerzej niz swoja piwnica
  • Odpowiedz
Pójdę na dodatkowe kursy, nauczę się jakichś przydatnych rzeczy, to moja wartość wzrośnie i pracodawcy to docenią.

@salamander-kwarcowy: jak ktoś zarabia więcej niż od pierwszego do pierwszego to może sobie iść prywatnie na kursy doszkalające bo ma na to i pieniądze i czas. Polscy pracodawcy o tym wiedzą ile płacić żeby pracownik ich nie przerósł czasem umiejętnościami. Zresztą nawet z tymi kursami(na własny koszt) śmiesznie płacą.
  • Odpowiedz
@Ignacy_Loyola: dobry bait XD

Dla reszty towarzyszy żyjących w ichniejszej wersji paróweczkowej rzeczywistości, poza kilkoma komentarzami powyżej sugeruję przy porównywaniu DE i PL zwrócić uwagę na fakt, że nasz kraj jest krajem niskich marży i w skali zachodniej europy bardzo niskiego kapitału prywatnego. W skrócie: jeszcze jesteśmy na dorobku, a biedę wychwalanej tu komuny i tego co zostawiła po sobie między innymi w ten sposób jako długofalowy skutek odczuwamy do
  • Odpowiedz
ale wąsko myslisz chlopie xD gdyby kazdy pracodawca tak zrobil to by to zadzialalo, patrz troche szerzej niz swoja piwnica

@loxapine: co by zadziałało? Jeśli przedsiębiorcy więcej płaciliby pracownikom, to spadł by poziom inwestycji kapitałowych, bo przedsiębiorca inwestuje statystycznie więcej od pracownika najemnego, czyli inwestycje w efektywność pracy, czyli wzrost PKB. Sofizmat uklecony przez @Ignacy_Loyola to przykład niedouczenia ekonomicznego na poziomie elementarnym, a nie żadne błyskotliwe spostrzeżenie.

PS. Jest
  • Odpowiedz