Wpis z mikrobloga

Siemka Miraski, może mi ktoś powiedzieć jak to jest z praca na wypowiedzeniu?

Otóż dostałem propozycje pracy od innej firmy (nazwijmy ja X) za lepsze pieniądze i na lepszym rozwojowym stanowisku. Obecnie pracuje w firmie Y i mam zamiar złożyć wypowiedzenie do końca października a najpewniej jeszcze w tym tygodniu. Mam miesiąc wypowiedzenia w firmie Y i 10 dni urlopu do wykorzystania. Czy jeśli na wypowiedzeniu skorzystam z tych 10 dni urlopu to w trakcie trwania tego urlopu mogę nawiązać normalną umowę o prace z firmą X? Czy musze czekać do końca wypowiedzenia? Trzeba coś dodatkowego załatwiać? I czy ten miesiąc wypowiedzenia (jeśli złoże je załóżmy w ten piątek) zacznie się liczyć od piątku czy od 1szego listopada? Pomóżcie plis.

#pracbaza #pracait #pracbazaproblems #prawo #umowaoprace #praca
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siemawpadajdomejkuchni: Liczy się od 1 listopada. Z tym, że masz prawo wykorzystać maksymalny wymiar urlopu jaki ci przysługuje do końca listopada. Reszta dni (pewnie 2) przechodzi do nowego pracodawcy. Pewnie koło 8 dni będziesz miał. Najlepiej się dogadać i wziąć porozumienie stron na 2 tygodnie.
  • Odpowiedz
@arturs: pewnie , ale jak nie da mu wykorzystać urlopu to musi zapłacić i tak za te 8 dni. Czyli może być tak że zapłaci za cały miesiąc pracy + urlop którego mirkowi nie dał wykorzystać
  • Odpowiedz