Wpis z mikrobloga

Mirasy Java czy Python, i dlaczego? Mam na myśli wejście w developerkę, pare lat już jako QA mam. Startuje powoli z javą, ale coraz częściej spotykam się z opinią, że rynek już jest zapchany. I może coś w tym jest, bo jak przeglądam LinkedIn to po 15 - 20 kandydatów na juniora startuje. Poza tym jeśli chodzi o webówke to chyba głównie korpo i aplikacje molochy? Natomiast zastanawia mnie jak to jest z tym Pythonem, czy rzeczywiście taki przyszłościowy jest? Co myślą o tym bardziej doświadczone głowy?

#programowanie #naukaprogramowania #java #python #kiciochpyta #devops
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ehhhh: czyli z pythonem na chwile obecną to raczej nie typowy developer bo tego mniej, tylko raczej programowanie jako narzedzie do pracy? Dobrze zrozumiałem? Pomijam pisanie skryptów do automatyzacji dla siebie bo to kilka tyg nauki od zera, chodzi mi raczej o piniondz z tego
  • Odpowiedz
@pabl0esc0bar: Nie jestem zatrudniony, ale studiuję infe i przeglądam oferty pracy od dłuższego czasu i do takiego wniosku dochodzę. U nas w kole naukowym jeśli piszemy coś wspólnie to zasadniczo tylko w pythonie, pythona tez uczymy młodsze roczniki i ogolnie to taki najczesciej przeze mnie widywany jezyk.

Jeśli masz umiejętności z zakresu QA to myślę, że generalnie najprosciej byloby Ci migrować wewnątrz firmy, ale podejrzewam że to zajmie trochę czasu.
  • Odpowiedz
@cosmopolitan: wejść w developerkę i zarabiać pieniądze. Wiem że java to chyba głównie aplikacje molochy i praca w korpo jezeli chodzi o web, no chyba ze mobilki. Dlatego pytam jak jest z pythonem, czy jest praca po tym. Patrze po ofertach i troche ich jest, natomiast jestem na rozstaju dróg, przy aplikacjach z javy pracowalem jako QA, wiem mniej więcej jak to wygląda od środka. natomiast nie wiem jak jest
  • Odpowiedz
Mozolna i żmudna. W projektach międzynarodowych masz dużo kodu pochodzącego np. z Indii. A u nich kultura czasem jest taka, że jest ich 50 w projekcie i tylko jeden coś rozumie (taka sytuacja gospodarcza, nie to że Hindusi są głupi). Jak coś "działa", to takie już zostaje.
No i też wychodzi tutaj jakiś zarys przyszłego środowiska w jakim się pracuje (z javą raczej korpo).

Ale też możesz zignorować (co najmniej) częściowo co
  • Odpowiedz
@pabl0esc0bar: Jeśli już pracujesz jako QA to możesz próbować przenieść się na deweloperskie stanowisko wewnątrz firmy lub przejść na testera automatyzującego (co swoją drogą też jest teraz w cenie). Ja przeszedłem taką drogę u siebie, byłem zatrudniony jako QA, zgłaszałem managerowi, że chciałbym iść w programowanie i jak pojawiło się wolne miejsce na juniora to tam przeszedłem :-)

Natomiast co do języka to zastanów się co byś chciał robić, wejdź
  • Odpowiedz