Ogół prawa powinien być zawarty w jednym repozytorium git.
Inicjatywa ustawodawcza = tworzenie nowej gałęzi Komisje sejmowe = commity Poprawki Senatu = commity Przekazanie do Prezydenta = pull request Podpis Prezydenta = approval tego pull requestu Wejście w życie = merge
Profit: – całe prawo w jednym miejscu – tekst jednolity dowolnej ustawy bez wysiłku człowieka – łatwa przeszukiwalność – dziecinnie proste sprawdzenie stanu prawnego w konkretnym dniu – łatwa analiza poprawek (git diff)
@tomasztomasz1234: kodeks prawny jest rzeczą, która wybitnie nadaje się do uproszczenia i uporzadkowania przy pomocy szeroko pojętej informatyzacji. W ogóle jest czymś w rodzaju skryptu, to po prostu zbiór reguł, który powinien być systematycznie refaktoryzowany. Pomyśl jednak o tych wszystkich prawnikach, którzy nagle zostaliby bezrobotni, kiedy prawo stałoby się czytelne dla przeciętnego Kowalskiego ( ͡°͜ʖ͡°) poza tym na pewno pojawiłyby się jakieś wątpliwości dotyczące
@kinesin1000: nie napisałem że da się oskryptować. Napisałem że kodeks jest czymś w rodzaju skryptu. Swego rodzaju instrukcją dla ludzi, sądów, służb, etc. Nigdzie nie napisałem że jest binarna i dosłowna, a w kwestii informatyzacji chodzi mi o uporządkowanie i zindeksowanie prawa. Żeby było: 1. Łatwo przeszukiwalne, 2. Czytelne i zrozumiałe, 3. Łatwe w utrzymaniu (rozwoju), od czego zresztą zaczął autor wpisu.
Inicjatywa ustawodawcza = tworzenie nowej gałęzi
Komisje sejmowe = commity
Poprawki Senatu = commity
Przekazanie do Prezydenta = pull request
Podpis Prezydenta = approval tego pull requestu
Wejście w życie = merge
Profit:
– całe prawo w jednym miejscu
– tekst jednolity dowolnej ustawy bez wysiłku człowieka
– łatwa przeszukiwalność
– dziecinnie proste sprawdzenie stanu prawnego w konkretnym dniu
– łatwa analiza poprawek (git diff)