Wpis z mikrobloga

#factorio mam taki problem z pociągami, ze zrobilem sobie dwie linię zaopatrzenia, jeden pociag jezdzi z żelazem drugi z miedzią i działa to na zasadzie, ze laduje do pełna 4 wagony, jedzie do glownej bazy, wyladowuje materiał i jedzie znow sie zapelnic, chciałbym na tym samym odcinki dodać drugi pociąg, który by uzupełniał ten pierwszy na zasadzie, że jeden sie uzupelnia, drugi wyładowuje i sie zmieniaja, dzieki temu jest ciągła dostawa surowca, ale tu pojawiają się 2 a nawet 3 problemy

a) Pociąg ma trasę na zasadzie jednej linii + dwie stacje na zasadzie okręgów, gdzie następuje wyładunek potem nawrócenie na główną pojedyńczą linię i cały cykl od początku, gdybym po prostu dodał kolejny pociag na tej linii, to przy końcu załadunku pociągu nr 1 i końcu rozładunku pociągu 2 oba się pośrodku trasy zderzą, jak to rozwiązać?

b) trasa pociagu z miedzia i trasa pociągu z żelazem się krzyżują, póki co nie było karambolu ale wolałbym dać jakieś zabezpieczenie, by po paru godzinach mojej nieobecności w bazie nie zorientować się, że od dawna cała fabryka stoi, bo mi dwie glowne dostawy surowców przerwano, te światła które się daje na tory zatrzymają mi pociąg przed jazdą w przód gdy obok jedzie inny pociąg?

c) stworzyłem sobie taki niewielki system magazynujący, działa na zasadzie, że z kontenerów pociągu podajnik wyciąga materiał do skrzyni, a z owej skrzyni kolejny podajnik wyciąga materiał już na taśmociąg, który leci do bazy, sens istnienia tego systemu jest taki, że czasami produkcja stoi przez rozbudowę czy po prostu przez przesyt materiału i ów system pozwala zmagazynować trochę materiału za zapas i puścić pociąg do kolejnego załadunku, ma to sens?

Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoimi pomysłami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Victim:

a) Tory jednokierunkowe, lub inaczej mówiąc podwójne linie po jednym torze w każdym kierunku, tak, jak to działa w rzeczywistości.
b) Semafory, tak, jak to działa w rzeczywistości.
c) Tak.
  • Odpowiedz
@Victim: semafory, plus dodaj drugą stację do wyładowania/ladowania, ale równolegle puść linię do objechania, tak, by można było bez problemów zjechać z niej do stacji 1 i 2, i jednoczesnie ze stacji 1 (bliższej) wyjechać w trasę główną, albo tuż za stacja 2, albo objechać ją dalej jak miejsce pozwoli
  • Odpowiedz
a) Pociąg ma trasę na zasadzie jednej linii + dwie stacje na zasadzie okręgów, gdzie następuje wyładunek potem nawrócenie na główną pojedyńczą linię i cały cykl od początku, gdybym po prostu dodał kolejny pociag na tej linii, to przy końcu załadunku pociągu nr 1 i końcu rozładunku pociągu 2 oba się pośrodku trasy zderzą, jak to rozwiązać?

@Victim: Rozwiązań jest co najmniej 3:
1. Zrobić na trasie mijankę (jedną lub więcej) -
RandomowyMirek - > a) Pociąg ma trasę na zasadzie jednej linii + dwie stacje na zasad...

źródło: comment_1601897154nA49W11sDmhFUalJEcKINe.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
c) stworzyłem sobie taki niewielki system magazynujący, działa na zasadzie, że z kontenerów pociągu podajnik wyciąga materiał do skrzyni, a z owej skrzyni kolejny podajnik wyciąga materiał już na taśmociąg, który leci do bazy, sens istnienia tego systemu jest taki, że czasami produkcja stoi przez rozbudowę czy po prostu przez przesyt materiału i ów system pozwala zmagazynować trochę materiału za zapas i puścić pociąg do kolejnego załadunku, ma to sens?

@Victim
  • Odpowiedz
b) trasa pociagu z miedzia i trasa pociągu z żelazem się krzyżują, póki co nie było karambolu ale wolałbym dać jakieś zabezpieczenie, by po paru godzinach mojej nieobecności w bazie nie zorientować się, że od dawna cała fabryka stoi, bo mi dwie glowne dostawy surowców przerwano, te światła które się daje na tory zatrzymają mi pociąg przed jazdą w przód gdy obok jedzie inny pociąg?

@Victim:
Gdy masz skrzyżowanie 2 jednotorowych
RandomowyMirek - > b) trasa pociagu z miedzia i trasa pociągu z żelazem się krzyżują,...

źródło: comment_1601897750jJdD2HxcO0iw32UdhgCSCK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Victim: Domyślam się, że jesteś na początku swojej przygody z kolejnictwem więc od siebie dam Ci dobrą radę.
Kolej od początku planuj na dwa jednokierunkowe tory, da ci to niemal nie ograniczoną przepustowość i bezkolizyjność. Stosuj semafory co jakiś czas na jednym torze by pociąg wjeżdżający na jakąś linie nie musiał czekać, aż poprzedni z niej zjedzie. tak to wygląda u mnie:
Xperee - @Victim: Domyślam się, że jesteś na początku swojej przygody z kolejnictwem ...

źródło: comment_1601913029l7uT1s4vzWamGQuOcY2HP3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Victim: > c) stworzyłem sobie taki niewielki system magazynujący, działa na zasadzie, że z kontenerów pociągu podajnik wyciąga materiał do skrzyni, a z owej skrzyni kolejny podajnik wyciąga materiał już na taśmociąg, który leci do bazy, sens istnienia tego systemu jest taki, że czasami produkcja stoi przez rozbudowę czy po prostu przez przesyt materiału i ów system pozwala zmagazynować trochę materiału za zapas i puścić pociąg do kolejnego załadunku, ma
Xperee - @Victim: > c) stworzyłem sobie taki niewielki system magazynujący, działa na...

źródło: comment_16019134320kklamBG9hq6mEwV20f7B5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Victim: Po prostu eksperymentuj, możliwości są ogromne :) i pamiętaj
pierwsza zasada kolejnictwa w factorio:
Semafor ZA SKRZYŻOWANIEM, Semafor poprzedzający PRZED SKRZYŻOWANIEM torów.
  • Odpowiedz