Aktywne Wpisy

TP53 +33
Zastanawiam sie czy nie przygarnąć 5 letniej kotki, ktora byla do tej pory bezdomna. Kotka po operacji uszka, odrobaczona, zaszczepiona. Co myslicie? Odnajdzie sie w mieszkaniu z 7 letnim dzieckiem? Wczesniej nie mielismy kota. To bylaby duza zmiana dla niej bo z obiezyswiata stala by sie niewychodzacym kotem. Podobno tulisinska i łasząca się.
#koty #kitku #pokazkota
#koty #kitku #pokazkota
źródło: 1000030658
Pobierz
Megalogin +47
źródło: Screenshot_20251010_202801
Pobierz

a) Pociąg ma trasę na zasadzie jednej linii + dwie stacje na zasadzie okręgów, gdzie następuje wyładunek potem nawrócenie na główną pojedyńczą linię i cały cykl od początku, gdybym po prostu dodał kolejny pociag na tej linii, to przy końcu załadunku pociągu nr 1 i końcu rozładunku pociągu 2 oba się pośrodku trasy zderzą, jak to rozwiązać?
b) trasa pociagu z miedzia i trasa pociągu z żelazem się krzyżują, póki co nie było karambolu ale wolałbym dać jakieś zabezpieczenie, by po paru godzinach mojej nieobecności w bazie nie zorientować się, że od dawna cała fabryka stoi, bo mi dwie glowne dostawy surowców przerwano, te światła które się daje na tory zatrzymają mi pociąg przed jazdą w przód gdy obok jedzie inny pociąg?
c) stworzyłem sobie taki niewielki system magazynujący, działa na zasadzie, że z kontenerów pociągu podajnik wyciąga materiał do skrzyni, a z owej skrzyni kolejny podajnik wyciąga materiał już na taśmociąg, który leci do bazy, sens istnienia tego systemu jest taki, że czasami produkcja stoi przez rozbudowę czy po prostu przez przesyt materiału i ów system pozwala zmagazynować trochę materiału za zapas i puścić pociąg do kolejnego załadunku, ma to sens?
Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoimi pomysłami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_160189650581ed6BQ7CFNnsWKFmhROZk.jpg
Pobierza) Tory jednokierunkowe, lub inaczej mówiąc podwójne linie po jednym torze w każdym kierunku, tak, jak to działa w rzeczywistości.
b) Semafory, tak, jak to działa w rzeczywistości.
c) Tak.
Tak - bufory są zawsze pożądane.
źródło: comment_16018968497aAZgtEQfzWMpHTVuSzKAn.jpg
Pobierz@Victim: Rozwiązań jest co najmniej 3:
1. Zrobić na trasie mijankę (jedną lub więcej) -
źródło: comment_1601897154nA49W11sDmhFUalJEcKINe.jpg
Pobierz@Victim
@Victim:
Gdy masz skrzyżowanie 2 jednotorowych
źródło: comment_1601897750jJdD2HxcO0iw32UdhgCSCK.jpg
PobierzKolej od początku planuj na dwa jednokierunkowe tory, da ci to niemal nie ograniczoną przepustowość i bezkolizyjność. Stosuj semafory co jakiś czas na jednym torze by pociąg wjeżdżający na jakąś linie nie musiał czekać, aż poprzedni z niej zjedzie. tak to wygląda u mnie:
źródło: comment_1601913029l7uT1s4vzWamGQuOcY2HP3.jpg
PobierzPołączyłem krzyżowy i okrężny.
źródło: comment_1601913276k9IlZNPO0sw9mQUiQup4rW.jpg
Pobierzźródło: comment_16019134320kklamBG9hq6mEwV20f7B5.jpg
Pobierzpierwsza zasada kolejnictwa w factorio:
Semafor ZA SKRZYŻOWANIEM, Semafor poprzedzający PRZED SKRZYŻOWANIEM torów.
Factorio Poradnik PL ODC. 1 Sygnały kolejowe(semafory)
@Xperee: semafor poprzedzajacy to sa te male kwadraty?
Tak, poprzedzający to ten kwadrat, pojedyncza