Wpis z mikrobloga

Hallo, dzień dobry! ( ͡ ͜ʖ ͡)

Tymi słowami zaczynam mój vlog w ramach którego przedstawiam proces rekrutacyjny na stanowisko Java Senior Developera/Tech Lidera do norweskiego Software House.

✅ O tym jak wyglądały 4 etapy rekrutacji opowiadam wraz z dorzuceniem paru rzeczy, które wykorzystałem by wyróżnić się na tle ponad 100 innych kandydatów.

✅ Pod filmem zajdziesz też wersję tekstową

Jestem ciekawy co sądzisz o takiej rekrutacji ( ͡º ͜ʖ͡º)

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #java #backend #technologia #informatyk #ciekawostki #jvm #byczazagroda #framework #spring #norwegia #kariera #it
SoftBull - Hallo, dzień dobry! (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

Tymi słowami zaczynam mój vlog w ramac...
  • 186
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ej-no-nie-przesadzaj: Dobrze , idz juz co ty chcesz mi udowodnic? wyboraz sobie ze znam ten temat chyba lepiej od ciebie bo chyba mam wieksze doswiadczenie i pracuje w w wiele wiekszej firmie niz ci sie wydaje wiec czego ty chcesz ? zebym uwierzyl w twoj swiat bo nie potrafisz z niego wyjsc?
  • Odpowiedz
@cyjannn @lubielizacosy : Przestańcie mi Przemka szkalować. Chłop robi bardzo dobrą merytoryczną robotę, nawet jak zapłacił za sponsorowane wpis to akurat było w tym przypadku warto. I polecam uczyć się od takich osób jak on, bez owijania w bawełnę tłumaczy tajniki czy to Javy, Springa lub innych rozwiązań i to za darmo :P
  • Odpowiedz
O, tego sie nie spodziewalem, a myslalem kiedys nawet o Norwegii. W takim razie zostaje na B2B u Niemca :P placa lepiej i rekrutacja trwa godzine do projektu.

@fuxx: B2B u Niemca? W sensie kontrakt W Niemczech jako niemiecka forma prawna czy z Polski dla Niemiec?
  • Odpowiedz
Im starszy jestem, tym bardziej widzę na ilu etapach bym poległ. Cel w życiu? Śmierć. Czy będziesz miał sentyment do ojczyzny? Czy radzisz sobie z samotnością? Nie. Czemu do Norwegii? Bo jesteście zbyt bogaci.
  • Odpowiedz
@SoftBull :
Akurat rozmowa standardowa. Wszystko zalatwione jednego dnia i pewnie z darmowym lunchem gdzies pomiedzy. To nie te same 4 etapy co w Polsce, ktore trwaja cztery miesiace a potem "oddzwonimy". Pytania techniczne tez bardziej do dyskusji a nie po to by sprawdzic czy wykules na pamiec kazdy algorytm.
No i chyba przesadziles, ze miales 100 innych konkurentow. Z doswiadczenia wiem, ze jak kogos sciagaja z zagranicy na rozmowe to
  • Odpowiedz
@MagicznyLolek: pracujesz w wielkiej firmie obróbki kurczaków xD nie masz pojęcia o rynku co wielkortnie udowodniłeś tworząc wysrywy ze po 2 latach dostaje się 100k funtów xD Wysłałem ci dane ze 100k to oferty które praktycznie w UK się nie zdarzają, chyba ze na Szefa Departamentu, a biorac pod uwagę koszty życia to i tak nie są duże pieniądze, starczy na mały domek 40 mil za miastem. Wiesz tyle co
  • Odpowiedz
Im starszy jestem, tym bardziej widzę na ilu etapach bym poległ. Cel w życiu? Śmierć.

@bylem_bordo: Tak niestety wyglada kariera programisty: młodszy developer, starszy developer, martwy developer.
  • Odpowiedz
@Stashqo: W IT wynagrodzenia sa w miare globalne, i stawki sa zanizane przez hindusow i innych ciapatych. Ciezko oczekiwac, by w kraju z jednymi z najwiekszych zarobkow na swiecie te zarobki devov byly konkurencyjne.
  • Odpowiedz
@ej-no-nie-przesadzaj: > W UK programista senior ma 3-4k funtów na rękę

W UK dobry senior ma do 100k funtów rocznie. To trochę więcej niż 3-4k funtów na rękę. Natomiast to dopiero początek przygody - bo kontraktorzy czy leadzi w startupach mają jeszcze więcej.
  • Odpowiedz
@Stashqo: W IT wynagrodzenia sa w miare globalne, i stawki sa zanizane przez hindusow i innych ciapatych. Ciezko oczekiwac, by w kraju z jednymi z najwiekszych zarobkow na swiecie te zarobki devov byly konkurencyjne.

@przekret512: Wszystkie korpo i wieksze firmy maja swoje siatki plac. Sa one przegladane i porownywane z siatka plac konkurencji co roku. I prawda jest taka, ze wyzej du..y nie podskoczysz. Tylko wykopki opowiadaja bajki,
  • Odpowiedz
@BigArtoo: to prawda. Rynek IT jest megakompetytywny, dlatego jesli ktos chce zarobic i ma troche doswiadczenia i umie powiedziec cokolwiek wiecej niz sie slinic to ucieka we freelance / managerke. W niemczech np. taki szklany sufit dla deva to 80-90k euro brutto rocznie, a jako samozatrudniony 2x tyle.
  • Odpowiedz
W UK dobry senior ma do 100k funtów rocznie. To trochę więcej niż 3-4k funtów na rękę. Natomiast to dopiero początek przygody - bo kontraktorzy czy leadzi w startupach mają jeszcze więcej.

@rskk: Slowko klucz "do". Czyli w praktyce 30k, ale to sie miesci w "do 100k".
Nawet na kontraktach nie wyciagniesz 100k. Programistow jest duuzo. Za duzo.
  • Odpowiedz
Od 550000 to 800000 NOK

@SoftBull: Opłacało Ci się wyjeżdżać? Podobną kasę możesz wyrwać w Polsce pracując zdalnie dla zachodniej firmy. Doświadczenie widać że masz, spokojnie byś coś takiego ogarnął.
  • Odpowiedz
@BigArtoo: Chcesz zatrudnić kogokolwiek kto ma ręce i coś potrafi musisz wyłożyć 80-90k funtów a rynek jest dla takich ludzi chłonny jak gąbka. Biorą każdego w takim Londynie za te pieniądze.
  • Odpowiedz
to prawda. Rynek IT jest megakompetytywny, dlatego jesli ktos chce zarobic i ma troche doswiadczenia i umie powiedziec cokolwiek wiecej niz sie slinic to ucieka we freelance / managerke

@przekret512: Ale nawet freelance nie placi dobrze. IT ma te wade, ze bardzo latwo jest to outsoursowac do Chin czy Indii i jak ja mam konkurowac z indiancem, ktory robi caly tydzien za stawke jakiej ja zadam za godzine?
  • Odpowiedz