Aktywne Wpisy

Co byście chcieli dostać jako niebieskie paski.
Prezent na być do 500 zł dla 55 lvl. Bez motywów seksualnych, politycznych, alkoholowych, sportowo - adrenalinowych.Książka i perfumy odpadają bo trudno to spersonalizować. Wyjście do teatru kina itp odpadają bo wiem że nie zostanie to wykorzystane. Ciuch poza dodatkiem odpada.
Prezent na być do 500 zł dla 55 lvl. Bez motywów seksualnych, politycznych, alkoholowych, sportowo - adrenalinowych.Książka i perfumy odpadają bo trudno to spersonalizować. Wyjście do teatru kina itp odpadają bo wiem że nie zostanie to wykorzystane. Ciuch poza dodatkiem odpada.

Vermeerrr +9
Jaki film chcielibyście wymazać z pamięci i obejrzeć jeszcze raz?
#film #filmnawieczor #pytanie #pytaniedoeksperta
#film #filmnawieczor #pytanie #pytaniedoeksperta

#pracait #programista15k #devops #pracbaza
Tl;dr: jak z analityka e-discovery przeskoczyć do czegoś bardziej mainstreamowego w IT?
Cześć Mirasy!
Potrzebuję rady życiowej, bo planuję zmienić pracę. Ogarniam podstawy: SQLa, Pythona, Linuxa, Networking. Bawię się od kilku miesięcy w rzeczy typu hack the box i właśnie zdałem Sec+, bo temat #security mnie interesuje. Nie mam wykształcenia kierunkowego, a wszystkiego nauczyłem się „on the job” + jakaś własna inicjatywa po godzinach.
Pracuję w #korpo kilka lat na stanowisku analityka i zajmuję się czymś takim co się mądrze nazywa e-discovery. Jest to trochę taka działka informatyki śledczej, w której dostaje się stertę plików np. maili, różnych wyciągów z systemów typu SAP albo różnych umów w pdfach/docach i trzeba to ogarnąć na potrzeby podstępowania sądowego. Do moich obowiązków należy wrzucanie tego do odpowiedniego oprogramowania, tak żeby z tych wszystkich danych wyciągnąć te, które są prawdopodobnie istotne np. pochodzą od konkretnego autora, zawierają odpowiednie słowa kluczowe czy daty. Ograniczam ilość tych danych odpowiednimi zapytaniami do bazy, ustawiam podświetlenia dla słów kluczowych, żeby łatwiej się przeglądało później, jak całość trafi do prawników. Zarządzam z poziomu administratora oprogramowaniem – tworzę użytkowników, resetuję hasła, przyznaję uprawnienia, kto ma dostęp do plików etc. Jak są jakieś problemy, to wszystko ogarniam. Odpowiadam również za grupę świeżaków, szkoląc ich i poprawiając błędy.
Mój problem polega na tym, że się w tej pracy przestałem rozwijać i nie mam co liczyć na podwyżkę. Poszedłem do managera i mówię, że chciałby przeskoczyć do działu stricte IT i się rozwijać, to usłyszałem, że to w takim wypadku muszę złożyć CV, ale wolałby, żebym został, bo ogarniam więcej niż inni i są ze mnie zadowoleni. Tak zadowoleni, że na podwyżkę nie mają… Normalnie to bym pewnie firmę zmienił, ale to co robię jest tak niszowe, że jest to niemożliwe bez wyprowadzki na drugi koniec kraju, więc chciałbym zajmować się w IT czymś bardziej popularnym.
Co polecacie, żebym uczynił? O jaką pracę w IT starać się z moim backgroundem? Warto robić studia informatyczne w takiej sytuacji? A może iść w certy? Wszystkie odpowiedzi mile widziane
Pozdro!
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f5cf74d8679b6c666e7bca8
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Przekaż darowiznę
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora