Wpis z mikrobloga

W Polsce natychmiast powinno się wprowadzić kategoryczny zakaz ogrzewania budynków paliwami stałymi. To jedyny skuteczny sposób na walkę ze smogiem.

Często pojawia się kontrargument biedy lub braku dostępności alternatyw ogrzewania. Czy bieda uprawnia kogokolwiek do wylewania nieczystości sanitarnych na ulicę? Oczywiście, że nie i tak samo jest w przypadku dymu i zanieczyszczeń emitowanych przez piece.
Tutaj prędzej występuje bieda umysłowa. Widzę sporo nowych dużych domów, sporo większych niż mój, gdzie właściciele używają drewna do dogrzewania się podczas sezonu grzewczego. Budowali na pokaz, a teraz mają problem z kosztami ogrzewania i kombinują z ogrzewaniem kominkowym jak w jakimś XIX wieku, a przez ich januszostwo całe osiedle śmierdzi jak wędzarnia.

Brak dostępności gazu - pompa ciepła 20k PLN

Pozdrawiam

#polska #zdrowie #smog
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@boryspo: za co przepłaciłem? który fragment? Wiesz, jak robisz taniej, to chętnie przyjmę ofertę, mogę podesłać Ci projekt instalacji abyś mógł wycenić dokładnie. Prace są w prawdzie wstrzymane na czas nieokreślony, ale możesz wycenić na dzisiaj i najwyżej zrewaloryzujemy jak dojdzie do realizacji.
  • Odpowiedz