Wpis z mikrobloga

W Polsce natychmiast powinno się wprowadzić kategoryczny zakaz ogrzewania budynków paliwami stałymi. To jedyny skuteczny sposób na walkę ze smogiem.

Często pojawia się kontrargument biedy lub braku dostępności alternatyw ogrzewania. Czy bieda uprawnia kogokolwiek do wylewania nieczystości sanitarnych na ulicę? Oczywiście, że nie i tak samo jest w przypadku dymu i zanieczyszczeń emitowanych przez piece.
Tutaj prędzej występuje bieda umysłowa. Widzę sporo nowych dużych domów, sporo większych niż mój, gdzie właściciele używają drewna do dogrzewania się podczas sezonu grzewczego. Budowali na pokaz, a teraz mają problem z kosztami ogrzewania i kombinują z ogrzewaniem kominkowym jak w jakimś XIX wieku, a przez ich januszostwo całe osiedle śmierdzi jak wędzarnia.

Brak dostępności gazu - pompa ciepła 20k PLN

Pozdrawiam

#polska #zdrowie #smog
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jaroslaw_Keller: doprowadzone do budynku a doprowadzenie do kotłowni to samo się zrobi co nie, jak masz wielką chatę to nie da rady inaczej

@krzysztof-jarzyna-ze-szczecina: to jak tak bardzo przeszkadza to poproszę mi wymienić wszystko żebym ani złotówki nie płacił, no sory, dopłaty są ale najpierw ty całą kwotę musisz wydać żeby oni dopiero rozpatrzyli czy ci oddadzą ileś tam procent, dodatkowo każda gmina ma inne warunki, ludzie kombinują
  • Odpowiedz
  • 1
@szczekacz666 zabawne jak koleś, który myśli, że projekt zewnętrznej instalacji gazowej kosztuje 12k poucza na temat kosztów pomp ciepła, o których nie ma zielonego pojęcia. Chociaż skoro uważasz, że projekt doprowadzenia gazu do budynku tyle kosztuje to pewnie za pompę ciepła zapłaciłbyś 100k.
  • Odpowiedz
  • 0
@Svalbard: mam przyłączenie do pierwszego budynku na działce, a do pociągnięcia tam gdzie jest mieszkanie 70m i trudny teren, wszystkie punkty na mapce muszą być co jak idzie, jak mi tak koleś wyliczył to co mam zrobić? Może i taniej projekt ktoś zrobi, ale za resztę zapłacę miliony monet
  • Odpowiedz
  • 0
@Svalbard: pomp ciepła masz różne zasady działania i zależy też od terenu, jednemu wyjdzie 50 innemu 100, ale mówienie że hehe za 20k z robocizna zrobi się to chyba kawalerke chcesz tym grzać
  • Odpowiedz
  • 1
@szczekacz666 tak, wiem. Patrzyłem wczoraj na taką instalację. W przyszłym tygodniu będę widział się z wykonawcą, który to robił. Wg mnie w osiągnięciu czystego powietrza bariera finansowa jest mniejszą przeszkodą niż bariera mentalna. Czy zaakceptowalbyś sąsiada wylewającego ścieki na twoją ulicę i usprawiedliwił to, bo jest biedny? Ścieki też są drogie, a każdy musi ponieść koszt ich wywozu lub odprowadzania do oczyszczalni. Dlaczego więc niszczenie wspólnego dobra jakim jest czyste powietrze
  • Odpowiedz
  • 0
@Svalbard: ja patrzę tutaj lokalnie co jest u mnie, to absolutnie nikt by nie wydał tyle kasy na pompę ciepła, bo by musieli całe życie odkładać na to, a ścieki to jeszcze z tej wypłaty minimalnej opłacisz, jest różnica mała opłata za ścieki a tyle kasy na ogrzewanie. Poza tym można palić legalnie węglem i drewnem, więc jakby chcieli tak być eko niech zakażą tym palić, połowa Polski zamarznie a
  • Odpowiedz
@Svalbard: No i fajnie, można mieć taki cel, ale wprowadzanie takiego zakazu już teraz byłoby kontrproduktywne i antyobywatelskie. Skoro dotychczas to było legalne, a ludzie takie piece w domach mają, to wiadomo, że nie zmienią ich z dnia na dzień i jedyne, co taki zakaz by spowodował, to wzrost ilości nieściągalnych mandatów. Możemy za to nie montować nowych i jednocześnie zachęcać do zmiany, choćby przez dopłaty, ale też obniżenie akcyzy
  • Odpowiedz