Wpis z mikrobloga

Więc trójbój nigdy nie będzie poważnym sportem, skoro jest milion federacji o różnych zasadach i sprzęcie.

@Darksed: Taki sport :) underground :) Wiesz może by się to zmieniło jakby ipf wyjęło głowę z d--y, wprowadziło normalne zasady, wprowadzili normalny sprzęt, normalne sztangi.
Wtedy byłaby szansa aby ta federacja zdominowała trójbój.
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: akurat imo jedną sztanga jest lepszym wyborem niż inna sztanga do każdego boju, więc tego nie nazwałbym absurdem. Jeden sztywny gryf który nie oddaje bardziej jeżeli chwycisz węziej/szerzej jest sprawiedliwsza,a co do przysiadu i squat baru, to nawet Ray Williams mieści się pod 220cm. Tak samo jeśli chodzi o "normalne zasady", to chyba różnią się tylko wymaganiami głębokości siadu w praktyce, i tutaj też uważam że głębszy przysiad jest
  • Odpowiedz
@Darksed: @Drzewo_choinkowe:

Jeden sztywny gryf który nie oddaje bardziej jeżeli chwycisz węziej/szerzej jest sprawiedliwsza,a co do przysiadu i squat baru, to nawet Ray Williams mieści się pod 220cm.

No dobra mieści się... i co z tego? Gdyby to był marginalny problem to w innych federacjach nie używano by dłuższej sztangi... a jednak, te kilkanaście centymetrów więcej robi kolosalną różnicę.
Dodatkowo chodzi o wynik. Squat bar o wiele mniej sprężynuje
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: "Sleeves (neopreny) potrafią podobno dodać nawet 30-40kg"
no właśnie podobno, czy tyle dają? No raczej nie. Kwestie kilka rozmiarów za małych poruszyłem, w ipf to nie przejdzie. Co do sprężynowania sztangi, mogę się zgodzić, faktycznie nie pomyślałem o tym. W ciągach też jest ten problem, że de facto mamy dwa ćwiczenia w jednym boju, i wyeliminowanie sumo jak w strongman nie jest jakąś abstrakcją jeżeli ktoś na poważnie myśli
  • Odpowiedz
@Drzewo_choinkowe: Wszystko było by do zrobienia gdyby była chęć... I IPF mogłoby w znaczącym stopniu przyczynić się do rozwoju trójboju... gdyby na tym się skupili. A oni skupieni są tylko na tym żeby trójbój wprowadzić na igrzyska xD Co k---a jest niezłą abstrakcją... i prędzej dwubój zniknie niż dodadzą trójbój lol.
  • Odpowiedz