Wpis z mikrobloga

@JanPawelDrugiLechWalesaPierwszy: Tam nawet nie chodzi o opiekę zdrowotną (która jest chlewem obsranym gównem) ale o dietę w USA. Jakiś czas temu czytałem artykuł o jedzeniu w USA i nawet zdrowa żywność jak owoce czy warzywa jest znacznie mniej wartościowa niż jedzenie w Europie. Skąd to się bierze? Eksperci tłumaczyli to tym, że rolnikom płaci się od kilograma, a nie od ilości wartości odżywczych więc robią wszystko, żeby wyhodować wszystko jak
  • Odpowiedz
  • 14
Eksperci tłumaczyli to tym, że rolnikom płaci się od kilograma, a nie od ilości wartości odżywczych więc robią wszystko, żeby wyhodować wszystko jak największe i jak najcięższe.


@StdPtr: a w Polsce to rozumiem sprawdzają ci wartości odżywcze każdego jabłka które sprzedajesz w skupie?
  • Odpowiedz
@Morf: rozumiem, że chyba nie jesteś zbyt lotny ale skoro ci przyjeżdża jednym transportem od jednego sadownika/skupu kilka ton lub kilkaset kg jabłek to nie trzeba sprawdzać każdego tylko wystarczy sprawdzić kilka lub kilkadziesiąt sztuk żeby wiedzieć czy wartości odżywcze są zachowane
  • Odpowiedz
@StdPtr: Bzdura. Normalnie masz w sklepach żarcie lepszej jakości niż w Lidlu czy Biedrze, ale duża część amerykanów woli zapchać kichę gównem. Możesz też iść np do Whole Foods, zapewniam, że ciężko będzie ci znaleźć takie jedzenie w Polsce.
  • Odpowiedz
Eksperci tłumaczyli to tym, że rolnikom płaci się od kilograma, a nie od ilości wartości odżywczych więc robią wszystko, żeby wyhodować wszystko jak największe i jak najcięższe


@StdPtr: A w Europie tak nie jest? Jakbym miał zgadywać to jednak chodzi o to, że w Europie mamy mnóstwo sensownych regulacji, a w USA wolny ryneczek dyma zwykłych obywateli
  • Odpowiedz
@StdPtr: USA ma też o wiele mniej restrykcyjne normy dotyczące składu jedzenia. Większość tego co widzisz na półkach w sklepach w USA nie mogłoby być sprzedawane w Europie. Produkty, które spełniają europejskie normy są dużo droższe niż standardowe amerykańskie jedzenie.
  • Odpowiedz