Wpis z mikrobloga

Mirki
Tl:tr
Ds4 jaki silnik? Diesel czy benzyna?
Robię głównie trasy 20km po mieście w jedną stronę plus raz na jakiś czas coś koło 200km

Kiedyś chciałem kupić alfę bo mi się podobała, ale wszyscy mówili że gruz i będę lądował w nią kasę... Nie kupiłem.
Kupiłem inne zachwalane auto. Władowalem w naprawy praktycznie tyle ile wyłożyłem na zakup :/
Był to diesel, ale robię głównie trasy po mieście (około 20km w jedną stronę+ jakieś wypady raz na jakiś czas 200km)
Psuło się wszystko od silnika po osprzęt czy inne rzeczy o których nawet nie wiedziałem.
Dlatego teraz chce kupić DS4 bo mi się podoba i już.
Zastanawiam się tylko nad silnikiem. Mówią że diesle są super, ale nie wiem czy odpowiednie na moje trasy. Nie chcę znów jeździć laweta ani stać w serwisie...
Dlatego pytanie diesel czy benzyna? Podobno te benzyny opracowane z BMW są mega awaryjne ;/
Dodatkowo jak już ktoś doczytał i ma albo trochę się zna opłaca się pakować w automat? Mówię o skrzyni hydraulicznej, a nie o innych wynalazkach.
Z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi ;)

#motoryzacja #samochody #citroen #ds4 #c4 #auto #cowybrac #silnik #benzyna #diesel #skrzyniabiegow #automatycznaskrzynia
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@malysz_z_syrena: bierz 1.6Hdi. Użytkuję w podobny sposób C4 od 5 lat i nic się nie dzieje. Nalatane już mam 210kkm, z czego 60 przeze mnie. Dobra dynamika, niskie spalanie.
  • Odpowiedz
@malysz_z_syrena: tez myslalem nad tym autem trochę bo mi sie podobało, zwłaszcza w środku

1.6thp to turbobenzyna, ma sporo bolączek - duże zuzycie oleju, zbiera się nagar, rozciągający się łańcuch rozrządu
Można trafić na skarbonkę...

Diesle z kolei to 1,6hdi
  • Odpowiedz
  • 0
@Dejwi996 stolica

@ScaRRyMaN też właśnie wszędzie tak wszędzie piszą. Normalnie wziąłbym benzynę, ale są tylko te z mini.

@AllOver nie zajeździe tego diesla po mieście? Mam już mala awersję do tych silników i trochę nie chce się znów wpakować.

@azurri te diesle będą ok głównie do miasta? Szczerze mówiąc myślałem też o focusie ale tam w opcje wchodzi tylko benzyna i to najlepiej 2.0 w wersji z automatem
  • Odpowiedz
@malysz_z_syrena: z dieslami w miescie jest tak że osobiscie znam kilka osob ktore tak jezdza i nie maja problemow od lat, ale każdy w necie pisze że to pewna droga do usterek

Musiałbyś poczytać opinie użytkowników tego silnika, ale nikt nie poleca diesla do miasta. Wg mnie jednak jak chcesz DS4 to 2.0hdi>1,6thp

Co do focusa mk3, jest 1,6ecoboost, fajny silnik. Ale wnętrze w porównaniu do DS4 to bieda.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@malysz_z_syrena: mam dwa auta w dieslu, w tym tą C4. Tam jest mokry filtr cząstek stałych. Przy 180kkm uzupełniłem ten płyn tylko. Tak jak mówię, zrobiłem tym autem 60kkm z czego 90% po mieście jeżdżąc te 30 km do roboty w ferie strony. Z dwa razy w miesiącu zrobi 150 km po trasie i tyle. Nic mi się nie dzieje. Nigdy mi na drodze nie stanął oprócz jednego razu gdy
  • Odpowiedz
@malysz_z_syrena: @azurri: diesel w mieście to nie problem do momentu w którym zacznie się wypalać w mieście a kierowca nieświadomy procesu zgasi samochód. Dużo osób jeździ dieslem w mieście ale często te samochody nie mają już "ekologi". Szukam obecnie samochodu i świadomy problemu chce kupić egzemplarz z niewyciętym DPF i gdzie nie zadzwonię to już DPF wycięty EGR zaślepiony klapy wirowe zespawane
  • Odpowiedz
  • 0
@azurri ciężko znaleźć jakieś dobre opinie o tym silniku w mieście. Wszędzie piszą o tym że diesle nie są do miasta, ale Ci co tych diesli nie mieli. Potem odzywa się ktoś kto miał/ma i mówi że jak dbasz tak masz... Nic ciekawszego mi się nie udało znaleźć...

Co do Focusa to masz rację to mocna bieda przy ds4. Szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę to, że musiałbym wziąć coś poniżej 2015
  • Odpowiedz
  • 0
@Dejwi996 trochę się nie znam więc zapytam. Czyli wycięty DPF to problem dla silnika?
Z tego co się orientowałem to sama wymiana itp to spore koszta i dlatego ludzie się go pozbywają. Ma on jakieś zbawienne działanie dla silnika oprócz tego, że dzięki niemu mniej zanieczyszcza?
  • Odpowiedz
@malysz_z_syrena: kiedyś to był duży koszt 3-4k dziś zamiennik kosztuje około 1000 zł zależności od silnika. A koszt wycięcia to jakieś 150-200 zł plus koszt wypragromowania to jakiś 400-500 zł zależności od miejsca i samochodu. Teoretycznie samochód z wyciętym DPF nie powinnien być dopuszczony do ruchu i coraz częściej słychać pogłoski jakoby planowano zaostrzenie przeglądów w kwestii emisji spalin dlatego nie chcę kupić a za kilka miesięcy kombinować dokładać DPF
  • Odpowiedz
@malysz_z_syrena: benzyny kiepskie, ale jak trafisz dobry egzemplarz to pojeździsz, ale to loteria wiec nie wiem czy warto. Diesle są zajebiste, hdi to najlepszy diesel na rynku wedlug mnie, pytanie tylko czy warto go kupować do miasta.
  • Odpowiedz
  • 0
@eriicforrester no właśnie to jest moje pytanie ;) czy ten hdi się nada głównie na miasto.
Po moim ostatnim aucie chce wybrać silnik z którym nie będę miał większych problemów. tych benzynowych jest dosłownie pare, a nie mam za dużo czasu na szukanie
  • Odpowiedz