Wpis z mikrobloga

Z racji problemów z kręgosłupem (dyskopatia L5-S1) chciałbym jeździć z jak najmniejszym ciężarem na plecach. Mam plecak rowerowy (jakiś Deuter, nie pamiętam modelu) i raczej z niego nie zrezygnuję ale chciałbym klamoty (zestaw minimum czyli dętka, łatki, zestaw narzędziowy, bakterie do latarki, bielizna termo i linka) z niego przerzucić do jakiejś torby/sakwy. Odpada pod rurę bo mam dwa bidony, odpada na ramę z przodu bo za małe są. Zostaje sztyca i tu jest problem - czy są jakieś torby/sakwy pasujące do pantografu Suntour'a czy raczej nie ma szans to działać?
#rower
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MoonlightSh: @dymel: dokładnie, coś jak robią w Pako Goods. Wielu szosowców z tym jeździ i to jest bardzo kompaktowe.

Nie miałem styczności z tym pantografem Suntoura, możesz opisać jaki jest problem z montażem sakwy? Może wtedy będę w stanie bardziej pomóc.
  • Odpowiedz
@MoonlightSh: taki offtop z mojej strony, ale mam pytanie. Mówisz, że cierpisz na dyskopatię, w awatarze widzę coś szosopodobnego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Możesz powiedzieć jak wyglądało dopasowanie roweru szosowego/gravelowego do osoby z taką przypadłością? Na czym się skoncentrowałeś, żeby nie pogorszyć swojego schorzenia jazdą na rowerze? Chodzisz może do fizjo lub jakoś inaczej starasz się zniwelować dyskopatię?
  • Odpowiedz
@Akrat92: po kolei. Z tych sakw na które patrzyłem to są montowane paskiem do sztycy + paski do drutów pod siodełkiem. Problem (zasada działania) z pantografem jest taki że przy pracy przesuwa się całe siodełko do tyłu w poziomie co zakładam będzie problemem ponieważ torba powinna być zamontowana raczej sztywno.
Co do offtopu - na awatarze to przełaj, kupowałem go jeszcze przed awarią kręgosłupa i tak szczerze mówiąc to nie
  • Odpowiedz
@MoonlightSh: Ok, rozumiem. W takim wypadku rozwiązania są dwa wg mnie:
1) Ortlieb miał torbę mocowaną tylko do sztycy, bodajże 1,5l i 4l objętości. Żeby nie zostać posądzonym o jakieś reklamowanie sklepów to wrzucam ogólny link do google ( https://tinyurl.com/y5bkt79v ). Wg mnie na to co wypisałeś wystarczy 1,5l, jest mała i nie powinno być problemów z jej zachowaniem w terenie.
2) Są małe podsiodłowe "pojemniki", które mają około 0,5l
  • Odpowiedz
@Akrat92: ten Ortlieb wygląda spoko, wprawdzie widzę że są lekkie problemy z dostępnością bo to chyba model sprzed paru lat ale o coś takiego mi chodziło, dziękuję :)
Te torebki Pako Goods też spoko ale dziwi mnie forma dystrybucji, dobrze widzę że oni nie mają żadnego sklepu tylko Fcb i Instagram i wszystko trzeba dogadywać?
  • Odpowiedz
@MoonlightSh: Jak lubisz druciarstwo to widziałem taki patent, gdzie wykorzystuje się elementy zwykłego bagażnika rowerowego, żeby zrobić stelaż. Można wtedy do niego przypiąć sakwę zamiast do prętów siodła, więc siodełko masz wtedy zupełnie niezależne od dodatkowego ciężaru. Raz widziałem coś takiego na żywo, niestety nie miałem okazji pogadać dłużej o tym rozwiązaniu.
  • Odpowiedz