Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do sieciowców. Mam u siebie router Huawei B525 z kartą LTE. Chcę zrobić w domu sieć mesh w oparciu o dlink covr 2202. No i niestety dopiero teraz sprawdziłem, że Huawei nie wspiera bridge mode, a że ma soft od operatora, to w zasadzie opcji jest bardzo mało.

Moje pytanie brzmi, czy jeżeli podłączę jeden z covr do Huawei przez port LAN, a na routerze wyłączę w ogóle WiFi, to będzie to jakiś błąd w sztuce?

#internet #komputery #siecikomputerowe #sieci #hacking #pytanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DaneOsobowe: hmmm sądziłem, ze skoro huawei ma dostęp do internetu przez wbudowany modem, to ze on powinien ten dostęp przekazywać do dlinka, a dlink zająć się routingiem. Czyli dobrze rozumiem, że podłączyć dlinka do huaweia i to ba dlinka poszukać opcji bridge? A co w takim razie z propagowaniem sygnału WiFi i sieci przez huawei?
  • Odpowiedz
@DaneOsobowe: ok, widzę, że tańszy model dlinka covr ma opcje, wiec ten pewnie tez. Tyle, ze a trybie mostu nie będę mógł korzystać ze wszystkich funkcji dlinka. A czy jeżeli bym kupił router, który wspiera bidge modę i ma wbudowany modem LTE np. Asus 4G AC53U, i połączę go z dlinkiem i w asusie ustawie bridge, to rozumiem ze wtedy Asus zajmuje się tylko przekazywaniem netu do dlinka, a ten
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: ja się nie czuję na siłach, żeby zmieniać soft w routerze :/ czy kupno 4GAC53U gdzie jest bridge rozwiąże sprawę? No i jeżeli tam jest napisane wireless brodge to znaczy ze tylko bezprzewodowy most jest wspierany i przez kabel już nie pójdzie?
  • Odpowiedz
@LipaStraszna: wiesz co, no ja bym się jednak spytał na bez-kabli bo raz że tam siedzą ludzie co na tym zjedli zęby, dwa, że może ci doradzą konkretny sprzęt, niekoniecznie tego Asusa. Osobiście nigdy nie brigdowałem routera LTE no i sam bym pewnie przerobił po prostu B525 ;) a może z resztą ktoś z okolicy ci to przerobi. Spytaj tam, jednak taki router trochę kasy kosztuje, warto skonsultować.
  • Odpowiedz