Wpis z mikrobloga

Mircy chce ustawic router na strychu pod blacha, w upaly robi sie tam niezla patelnia i zastanawiam sie czy to dobry pomysl.

Moj router to xiaomi mi aiot ac2350, w specyfikacji jest okreslona temperatura pracy miedzy 0 a 40 stopni celcjusza, obsyawiam ze w upalne dni kiedy jest po 34/36 stopni to na strychu pod ta blacha bedzie duzo więcej.

A więc czy to na pewno dobry pomysl, czy poza wydajnością/przerwa w działaniu moze sie cos tam trwale zepsuc?

I drugie pytanie czy kupno jakiegos wentylatorka i polozeniu go na routerze (ma na gorze duzo dziurek wentylacyjnych) nie pomogloby w tej kwestii?

Myslalem na przyklad o czyms takim: https://allegro.pl/oferta/wentylator-do-szafy-rack-10-19-120mm-9339834259?reco_id=c501a70b-e267-11ea-bf2d-000af7f5ffd0&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5

#elektronika #router #internet #siecikomputerowe #majsterkowanie
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Burkhard: myślę że powinien wytrzymać, chyba że chcesz go wieszać na tej blasze ( ͡° ͜ʖ ͡°) jeśli nie masz izolacji albo masz słabą, to zawsze możesz w tym miejscu dołożyć żeby nie grzało tak. Kwestia konstrukcji jak bardzo jest narażony na uszkodzenie przy długotrwałym przegrzaniu i czy ma zabezpieczenia na ten wypadek. Wentylator brzmi jak dobry pomysł, ale żeby nie pracował 24 na dobę, to
  • Odpowiedz
@mariusz-so: zależy które, nie wprowadzaj w błąd, każdy ma swoją, określoną przez producenta temp graniczną. Dolicz teraz komponenty dyskretne (np elektrolity nie lubią wysokich temp.) itd. Jak piszą, że 40 to 40. Powyżej jest ryzyko awarii. Proste.
  • Odpowiedz
@tomasz-saczynski: Dokladnie tak jest, ale ja o komponentach tylko pisalem. Dalej to ju ryzyko uzytkownika. Sam mialem dzisiaj tak, ze i sie redbul wylaczyl, bo router stoi na blaszanym dachu o powierzchni sporej i tam pewnie bylo okolo 100 stopni c. Niby śmieszne, a jednak XD.P.S. Planuje tam polozyc panele elektr., chlodzone od spodu. powierzchnia okolo 50m2. Masakra. I to firma jest i p------e dotację. XD
  • Odpowiedz