Wpis z mikrobloga

https://teleskopy.pl/Teleskop-Messier-NT-203-203/1000-EXOS-EQ-5-teleskopy-1801.html

nada się taka maszyna na pierwszy teleskop dla amatora? oczywiście nie chce się bawić w jakieś astrofoto bo nawet nie mam czym, tylko chce sobie poobserwować planety i może jakieś mgławice
no i też nie wezmę nowego tylko na olx dojrzałem taki używany niedaleko, więc w razie czego można odsprzedać z niewielką stratą
myślałem na początku nad syntą 10 na dobsonie ale to jednak za duża krowa
#astronomia
  • 11
@slodziak: wiesz ze sam eq5 waży 20kg plus tuba 8" gdzieś z 10. Gdzie cała synta 10" waży 25kg. Więc Twoja decyzja.

Plus warto wiedzieć gdzie będziesz obserwacje prowadził. W mieście czy podmiejskie warunki są dość kiepskie na newtony
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@slodziak: jak koledzy napisali, montaż paralaktyczny jest średnio wygodny do obserwacji wizualnych. Czy ten montaż jest poręczniejszy od dobsona? Nie sądzę, chociaż nie mam doświadczenia z dobsonami. Albo go rozkręcasz i nosisz na dwa razy, albo niesiesz na raz - co jest dalekie od wygody.
@slodziak: Nie będzie to zapewne wymarzone ciemne niebo, ale powinno być na tyle daleko by ujrzeć całkiem sporo szczegółów nawet w Newtonie. Może ktoś bardziej orientuje się gdzie w okolicach Warszawy jest jakaś fajna lokalizacja, ewentualnie poszperaj na forach i popytaj ludzi tam gdzie można się wybrać ze sprzętem.
@slodziak: a dla mnie jest bardzo kiepsko jeśli chodzi o niebo w tym miejscu . Będziesz miał 20 % tego co oferuje ten teleskop. Te skuły to dopiero coś tam już będzie lepiej