nada się taka maszyna na pierwszy teleskop dla amatora? oczywiście nie chce się bawić w jakieś astrofoto bo nawet nie mam czym, tylko chce sobie poobserwować planety i może jakieś mgławice no i też nie wezmę nowego tylko na olx dojrzałem taki używany niedaleko, więc w razie czego można odsprzedać z niewielką stratą myślałem na początku nad syntą 10 na dobsonie ale to jednak za duża krowa #astronomia
@slodziak: dopóki nie będziesz musiał obracać tuby w obejmach żeby poobserwować cos z drugiej strony nieba. Uwierz mi że to jest mega upierdliwe. Jeśli o obserwacje wizualne to dobson jest bardziej poręczny jednak. Lepiej idź w dobsona i jakieś porządne okulary kup za różnicę.
@dantey: @RozkalibrowanaTurbopompa: @WilecSrylec: no dobra to załóżmy że jednak wezmę tego dobsona 10 jak daleko od Warszawy musiałbym odjechać żeby komfortowo obserwować? i czy np w takim brwinowie byłoby bardzo źle? bo tam akurat miałbym gdzie się rozstawić na podwórku u rodzinki
@slodziak: jak koledzy napisali, montaż paralaktyczny jest średnio wygodny do obserwacji wizualnych. Czy ten montaż jest poręczniejszy od dobsona? Nie sądzę, chociaż nie mam doświadczenia z dobsonami. Albo go rozkręcasz i nosisz na dwa razy, albo niesiesz na raz - co jest dalekie od wygody.
@slodziak: Nie będzie to zapewne wymarzone ciemne niebo, ale powinno być na tyle daleko by ujrzeć całkiem sporo szczegółów nawet w Newtonie. Może ktoś bardziej orientuje się gdzie w okolicach Warszawy jest jakaś fajna lokalizacja, ewentualnie poszperaj na forach i popytaj ludzi tam gdzie można się wybrać ze sprzętem.
@slodziak: a dla mnie jest bardzo kiepsko jeśli chodzi o niebo w tym miejscu . Będziesz miał 20 % tego co oferuje ten teleskop. Te skuły to dopiero coś tam już będzie lepiej
nada się taka maszyna na pierwszy teleskop dla amatora? oczywiście nie chce się bawić w jakieś astrofoto bo nawet nie mam czym, tylko chce sobie poobserwować planety i może jakieś mgławice
no i też nie wezmę nowego tylko na olx dojrzałem taki używany niedaleko, więc w razie czego można odsprzedać z niewielką stratą
myślałem na początku nad syntą 10 na dobsonie ale to jednak za duża krowa
#astronomia
Plus warto wiedzieć gdzie będziesz obserwacje prowadził. W mieście czy podmiejskie warunki są dość kiepskie na newtony
jak daleko od Warszawy musiałbym odjechać żeby komfortowo obserwować? i czy np w takim brwinowie byłoby bardzo źle? bo tam akurat miałbym gdzie się rozstawić na podwórku u rodzinki
źródło: comment_1596398603kM8WdKH3KHDsAWSdYHx0pL.jpg
Pobierz