Wpis z mikrobloga

Dwie kule zderzyły się ze sobą w czasie Bitwy o Gallipoli w 1915

Szanse na takie zderzenie są bardzo, bardzo niewielkie i mówią sporo o natężeniu ognia...

Jest też parę innych przykładów takiego przypadkowego zderzenia

#ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #historia #historiajednejfotografii #gruparatowaniapoziomu
m.....a - Dwie kule zderzyły się ze sobą w czasie Bitwy o Gallipoli w 1915

Szanse na...

źródło: comment_1595102569WdnqTu3KpsxJUW0RYyGa15.jpg

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@gorzki99 powtórzę - skup się na zdjęciach na tych eksponatach, które przedstawiają dwie kule (a są tam też i takie, prawda?)

Tak że otwieramy oczka i szukamy

Potem pani rozda cukierki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@marcus1a:

Szanse na takie zderzenie są bardzo, bardzo niewielkie i mówią sporo o natężeniu ognia...

Nie mówią nic o natężeniu ognia, przypadek to przypadek.
  • Odpowiedz
@marcus1a: na szczescie nie mam problemow z zasypianiem (jeszcze :P)
A to jedna z moich wad-jak w temacie w ktorym moge cos powiedziec ktos jest nieprecyzyjny to sie czepiam.
A ze dales opis ze zderzyly sie 2 kule W LOCIE po czym pojawila sie fotka pocisku w lusce no to nie moglo byc inaczej :P

Co do zbiorow prywatnych to ciekawe zdjecie. Pocisk mniejszego kalibru "przebil" wiekszego (dosc podobny do
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99 na pierwszym zdjęciu są dwie kule, które zderzyły się w locie :) nie znam specjalisty, który by to kwestionował.
Co do reszty to są zarówno zderzenia w locie, jak i trafienie w pocisk który, leży/stoi/jest załadowany w magazynku itp.

Pewnie fizyka by to wyjaśniła ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
trafienie w pocisk który, leży/stoi/jest załadowany w magazynku itp.

@marcus1a: o zesz Ty... dalej sie ze mnie nabijasz :P

w magazynku zaladowany jest naboj. Pocisk jest czescia naboju
pocisk+luska=naboj
Do magazynku nie laduje sie samych pociskow bo ciezko by mialy z niego wyleciec :P
  • Odpowiedz
  • 0
zadanie domowe: przeczytaj i przetłumacz angielski tekst na tabliczce z muzeum (σ ͜ʖσ)

@marcus1a Muzeum to nie wyrocznia. Szczególnie jakieś w Turcji i szczególnie na południu. Tyle bzdur co np. w bułgarskim muzeum bitwy o Warnę to nigdy nie widziałem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@marcus1a:

ale popatrzyłem też na inne zdjęcia? To ta sama bitwa i ten sam czas..

Na podstawie kilku zdjęć/przedmiotów w muzeum nie stwierdzisz z jaką intensywnością zachodziło zjawisko. Potrzebowałbyś konkretnych danych ilościowych z tej, oraz odniesienia do innych bitew ;)
  • Odpowiedz