Wpis z mikrobloga

Czy warto się uczyć programowania po innym kierunku studiów niż infa? (inżynier mibm)
Kursy programowania to ściema czy są realne szanse rozwoju?
#programowanie
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bele2000: Wszystko zależy od siebie, liczy się co umiesz, a nie, gdzie się tego nauczyłeś. Warto i tak mieszać materiały, trochę czytania, trochę oglądania, dużo klepania - i jakoś leci. Twój kierunek, nie licząc jakichś hardcore korporacji, nie ma znaczenia, czy nauczyłeś się przez kurs, z książki czy z youtube, też nie ma znaczenia, ważne żebyś umiał, żebyś umiał udowodnić, że umiesz i żebyś umiał się sprzedać na rozmowie rekrutacyjnej.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Bele2000: uczyć się jest zawsze warto. Dwójka moich kolegów po kierunkach budowlanych nauczyła się programować i to jest ich zawód obecnie. Kursy stacjonarne są dobre na tak zwanego kopa na start. Uzmysławiają ile jest do nauki i że trzeba zapieprzać żeby mieć efekt. Lepiej kupić jakiś kurs na Udemy ale tylko jak jest w promocji
  • Odpowiedz
@Bele2000: ja bez studiow prace znalazlem, od pazdziernika planuje na matme isc|

unikaj bootcampow/platnych kursow (wszystko jest za darmo w necie, nie ma sensu placic za kursy no chyba ze masz budzet szkoleniowy w pracy czy cos)
  • Odpowiedz
@Painless: @aseeon_: @Bonwerkz: A w jakim kierunku polecacie iść bo się kompletnie teraz nie orientuję co będzie najlepszym wyborem?
Lata temu uczyłem się podstaw C++ do dziś nic nie pamiętam.
@Bruno_: Zgadzam się. Internet sam w sobie jest kopalnią wiedzy tylko czasami trochę trzeba się naszukać. Powodzenia na matmie;p
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Bele2000: frontend wydaje się łatwiejszy na start do nauki ale czytałem że w pracy technologie w nim tak szybko się zmieniają że co moment musisz nowe rzeczy poznawać. Wystarczy trochę nie być na bieżąco i zostajesz mega w tyle. Masz też dużo więcej kontaktu z klientem / ludźmi. Backend jest za to raczej spokojniejszy. Siedzisz sobie, głównie sam i stukasz ten kod. Mogę się mylić ale sądzę że jest też
  • Odpowiedz
@Bele2000: A co to jest najlepszy wybór? Jakie są kryteria? Zastanów się czy jest coś co byś chciał robić:
- Web - front/back/fullstack?
- Mobilki - ios, android czy oba?
- Data Science / Machine Learning?
- Desktop?
-
  • Odpowiedz
@Bele2000: ja zacząłem programować zawodowo po Inżynierii materiałowej na której miałem 15h C#, więc jak najbardziej można XD a czy warto to musisz sam sobie odpowiedzieć czy Ci się to podoba ;)
  • Odpowiedz
@aseeon_: Zastanawiam się nad przebranżowieniem. Pytanie czy warto, w co iść i jakie są możliwości ()
To co wymieniłeś nic mi nie mówi. Czy każde z tych ścieżek jest zupełnie inna czy wszystkie mają wspólne podstawy?
W życiu miałem jedynie styczność z C++ na podstawie programowania na uczelni.

@F0rT3hW1n: Od czego zaczynałeś i czym się teraz zajmujesz?
Długo Ci zajęło przebranżowienie?
  • Odpowiedz
@Bele2000: W teorii mają wspólne podstawy, ale w praktyce ciężko to tak traktować jako nawet-jeszcze-nie-junior który uczy się pierwszego języka, stąd jest zdecydowanie łatwiej jak wybierze się język używany w branży do której chcesz się wbić. Także jak dla ciebie to każda z tych ścieżek to zupełnie inna para kaloszy, mimo, że tak u podwalin każdej z nich jest pewna wspólna część myślenia jak programista czy przetwarzania danych.

Web:
Frontend - To
  • Odpowiedz
@aseeon_: Jeszcze takie pytanie na koniec. Odpowiedz krytycznie i bez owijania w bawełnę( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rzeczywiście można się od tak uczyć języka programowania i robiąc następne kroki zacząć pracę w nowej branży, nie zarabiając najniższej krajowej:)?
Bo teraz powstało pełno szkółek programowania i z każdym rokiem coraz więcej amatorów pcha się do zabawy.
  • Odpowiedz
@Bele2000: No można się tak po prostu uczyć programowania, oni tego nie sprawdzają kto się zaczyna uczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Covid wziął i rozjechał rynek juniorów jak Hajto wiadomo kogo, więc jest sporo ciężej niż na przykład rok temu. Z drugiej strony w tydzień i tak nie ruszysz na podbój rynku, więc jak będziesz gotów szukać roboty to może już będzie lepiej?

Dać się da,
  • Odpowiedz
@Bele2000 nie chcę Cię martwić ale wbić w branże jest ciężko, właśnie z powodu którego napisałeś, dużo ludzi pcha się do zabawy...
Większość ogłoszeń na juniora wymaga już jakiegoś doświadczenia albo chociaż studiów okołoinformatycznych
  • Odpowiedz
@Bele2000: byłem jeszcze na studiach jak zacząłem pracę w laboratorium jako młodszy inżynier, miałem pomagać w prowadzeniu badań. zacząłem pisać jakieś proste skrypty automatyzujące a skończyłem na całym sofcie z GUI do obsługi urządzeń laboratoryjnych XD w końcu się zwolniłem i teraz pracuje wyłącznie jako programista w Pythonie :d
  • Odpowiedz