Aktywne Wpisy

Ktoś kto stale jeździ po niemieckich autostradach ma jakiś patent na zmianę z nolimit na 120? Auto nie podpowiada, że za 500m będzie 120 i czasami zdarza mi się wpaść przy 180-200 hamując z 250. Wiadomo, przy węzłach/miastach jest 80-120, ale w innych miejscach? Jakaś nawigacja co podpowie co bedzie za 1km? Jakiś patent żeby jazda nie była szarpana jak na torze? #niemcy #motoryzacja #samochody
Chumbala +2
Hej. Spoldzielnia oferuje nam wymiane drzwi i placimy tylko za skrzydlo. Pytam pana jaki koszt skrzydla to ze od 2k do 3k. Na stronie widze, ze są za 1k juz drzwi wejsciowe. Czy cos zle rozumiem? Czy to sie oplaca w takim razie?
#budownictwo #remontujzwykopem
#budownictwo #remontujzwykopem

To jestem ja gdy widzę wymagania o znajomościach technologii w ogłoszeniach o pracę i gdy czytam przykładowe pytania jakie padają na rozmowach dotyczące tych wymagań. Samemu pracując na prastarych technologiach.
źródło: comment_1593673659LHgoTSCIPt5h8szvjd1Myy.jpg
PobierzZamiast więc tracić czas na pisanie kolejnego hello world w super nowym fancy frameworku to lepiej poczytać jak pisać dobry
@matwes: z doświadczenia powiem, że lepiej iść na rozmowę i zobaczyć czego się nie umie - uczenie się technologii i frameworków w ciemno nie ma większego sensu - zwłaszcza, że na rozmowie i tak zazwyczaj się okazuje, że wystarczy znać ogólny koncept, a najistotniejsza i tak jest wiedza core'owa (szczególnie na stanowiskach seniorskich)
@powaznyczlowiek: właśnie to najbardziej sobie powtarzam jeśli chodzi o język w którym programuję. Sztuczki, kruczki, pułapki, wyjątki od wyjątków, aby nie zrobić wielkich oczu jak dostanie się kawałek kodu do analizy z pytaniem "co byś tu zmienił, co Ci tu nie gra?". Jestem po lekturze "Czystego kodu" i trochę mi ta książka łeb zryła jeśli chodzi o styl pisania.
@motokate: co
@powaznyczlowiek: poleciłbyś jakąś literaturę z tego? Mam w swojej wirtualnej biblioteczce "Czystą architekturę".
Polecam też Domain Driver Design Evansa żeby trochę się otworzyć na inne podejście, Head First Design Patterns (chociaż tu można i Wikipedię przewertować) - dodatkowo jeśli siedzisz
@motokate: O to to. Doświadczenie daje przede wszystkim ogląd i myślenie strategiczne. Naoglądałem się c-------h projektów i c-------o kodu, i to są tak naprawdę głównie rzeczy które definiują moje doświadczenie.
Żadna zdrowo myśląca firma nie przyjmie
@matwes: Miałem w pierwszej firmie takich ludzi którzy byli właściwie zakładnikami już tej firmy. W tej firmie byli na poziomie kierowników projektów i lead programmerów, poza nią max szeregowy regular - bo w takich technologiach
@Khaine: jak się próbowałem wbić gdzieś nie mając zupełnie doświadczenia to też tak miałem. Maglowanie do upadłego przez leada, który z każdym kolejnym pytaniem nakręcał się jeszcze bardziej. Tak samo jak