Aktywne Wpisy

Linnior88 +16
Jak sobie radzić z popędem będąc stara samotna baba przed 30 (╥﹏╥)

Ksiega_dusz +78
Mam w pracy analityczkę na stanowisku „Analityk Systemowy”. Oczywiście przebranżowiona w czasach ssania i gdzie brano do IT każdego kto miał puls i umiał powiedzieć słowo „JSON”. Jest po „europeistyce”. Była też na Erasmus, podczas gdy ja waliłem konia z depresji (żadna mnie nie chciała) i uczyłem się po nocach na kolokwium z języka C.
Zarabia coś koło 14-15k brutto na UoP, stażu ma 5 lat. Zarabia niewiele mniej ode mnie, bo ja mam 19k brutto na UoP jako programista Java z 7 latami expa.
Do czego pije? Przeglądałem ofertę pracy w mojej firmie na Analityka Systemowego i w wymaganiach jest jasno napisane że umiejętność SQL’a, znajomość REST API, umiejętność modelowania BPMN czy UML. Wspomaganie procesu wytwarzania oprogramowania.
Pracuje
Zarabia coś koło 14-15k brutto na UoP, stażu ma 5 lat. Zarabia niewiele mniej ode mnie, bo ja mam 19k brutto na UoP jako programista Java z 7 latami expa.
Do czego pije? Przeglądałem ofertę pracy w mojej firmie na Analityka Systemowego i w wymaganiach jest jasno napisane że umiejętność SQL’a, znajomość REST API, umiejętność modelowania BPMN czy UML. Wspomaganie procesu wytwarzania oprogramowania.
Pracuje

To jestem ja gdy widzę wymagania o znajomościach technologii w ogłoszeniach o pracę i gdy czytam przykładowe pytania jakie padają na rozmowach dotyczące tych wymagań. Samemu pracując na prastarych technologiach.
źródło: comment_1593673659LHgoTSCIPt5h8szvjd1Myy.jpg
Pobierz@Khaine:
A mnie ostatnia jakaś laska z HR #!$%@?ła ze czuje sie jak idiotka na rozmowie rekrutacyjnej, bo zamiast pytac delikwenta: jakajest definicja XXX albo czym XXX różni się od YYY (pinda dostała na kartce te pytania i odpowiedzi) ja pytałem:
"dostajesz taki case:.... jakbyś sie do tego zabrał, jakich informacji dodatkowo potrzebujesz, jak myślisz co mogło się
@spajdermen: nie znam żadnego dobrego programisty, który nie poleca "Clean Code", za to znam wielu słabych, którzy twierdzą, że ta książka jest głupia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.reddit.com/r/programming/comments/hjasqj/an_alternative_to_clean_code_a_philosophy_of/
"Clean Code" nie jest idealny, ale pisanie, że to "gówno" jest moim zdaniem domeną kiepskich programistów.
@marcel1337: przecież w FANG rozmowa rekrutacyjna to oddzielna dyscyplina sportu i praktycznie nie ma szans jej przejść bez przygotowania się stricte do niej, ćwiczenia rozwiązywania zadań algorytmicznych na tablicy, pisania kodu bez komputera itp.
@Strus: I to żeby jeszcze to jakaś robota marzeń była w tej chwili... Nie wiem komu się chce takie fikołki odwalać. Wiadomo, wpis w CV może wtedy nieco ładniejszy, ale trzeba brać też pod uwagę że FANGi
@markkk92: Ja mam ten problem że jestem "czarodziejem generalistą" a w Polsce szuka się wyspecjalizowanego klepacza z tunelowym widzeniem, który najlepiej aby znał na pamięć od razu cały technologiczny stack firmy, żeby czasem tygodnia nie musiał poświęcić aby się wdrożyć - tylko najlepiej day 1 klepał kod w proda. I wolą pół
Natomiast junior może mieć w CV więcej modnych buzzwordów i w teorii
@spajdermen: Ja też ją mam na półce i doczytałem ileśtam. Ale wtedy już pracowałem w firmie zawodowo i widziałem różnicę między purystycznym światem wujka Boba a rzeczywistością w której inni ludzie nie są maniakalnymi purystami, odłożyłem ją wtedy na półkę gdzie leży do
@marcel1337: Może tak, może nie, ale i tak musisz mieć z tyłu głowy że nie wolno ci czasem pewnych rzeczy powiedzieć, bo będzie oburzenie. Ja nie mam ochoty filtrować tego co mówię przez jakiś politpoprawny tęczowy filtr bo mnie mogą do HRu zawołać na reedukację - bo jak powiem że