Aktywne Wpisy

rancorn +32
"słyszałeś że pisarski napisał książkę?
Słyszałem.
A czytałeś?
Nie.
Jak wiekszosc.
*SMIECH PAWIANA*
Słyszałem.
A czytałeś?
Nie.
Jak wiekszosc.
*SMIECH PAWIANA*
źródło: 1000053392
Pobierz
Napiszcie mi coś sympatycznego.

Jak już byłem w Indiach to zorientowałem się, że herbaty masala pija się bardzo mało. Za to wszędzie pija się zwykłą herbatę z mlekiem - tzn zwaną po prostu czaj (chai). Chociaż często sprzedawcy dodawali jakaś przyprawę, ale to tylko jedną: albo kardamon albo imbir. Do tego zauważyłem, że mleko w Indiach jest bardzo tłuste. Nie sprawdzałem na opakowaniu, ale wydaje się tłustsze, nawet w porównaniu z polskimi mlekiem 3.2% (zwłaszcza tanim z kartoniku). Ale ten problem obszedłem trochę.
Tak więc oto przepis na pyszny mocny, słodki indyjski czaj:
- szklanka tłustego mleka (najlepiej dobrej jakości)
- szklanka wody
- 30-50 ml mleczka zagęszczenego (takie zwykłe, nie słodkie)
- 2-3 czubate łyżeczki indyjskiej czarnej sypanej herbaty (tą na zdjęciu kupiłem za coś 4 zł w Selgrosie)
- świeży imbir (z 1cm pokrojony w plasterki) ALBO 4-5 ziarenek kardamonu (lekko rozgnieść, tak żeby się otworzył, najlepiej też świeżo otwarty a nie zwietrzały)
- 3-4 łyżeczki cukru (niby kto ile woli, ale czaj zawsze jest podawany na słodko, w Indiach jeszcze nawet słodszy był często)
Do garnka (takiego w którym robicie mleko) wlać mleko, mleko zageszone, wodę, cukier i wrzucić wybraną przyprawę i wstawić na gaz. Jak już widzicie, że za chwilę będzie się gotować to wsypać herbatę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz żeby nie wykipiało i gotować jeszcze 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Przelać przez sitko i podawać w małych filiżankach.
Smacznego
#indie #gotujzwykopem #herbata #jemprzeciez <- mój tag o Azji
źródło: comment_15931880321fW2YTdxXggXToabBVH4jU.jpg
Pobierzźródło: comment_1593188862AWCMGPdvePTxOYLbC1a8Sv.jpg
Pobierzźródło: comment_1593199583lp7YnkLBGOpxmgPv7Mf3zv.jpg
PobierzA piłeś coś takiego? Dostałem i nie mam odwagi spróbować -->
źródło: comment_15932005864dvpbUAURgqFffi5UBciU2.jpg
Pobierz1. Idź w robocie do aneksu kuchennego
2. Nastaw cały czajnik wody bo inni też by chcieli herbatki.
3. Woda robi bul bul bul i w tym momencie telefon. Panie Trismagist podłączy się Pan na chwilkę bo cuś nie działa mi certyfikat.
4. Mija 10 min więc woda wystygła w czajniku, pstryk
5. Woda znów robi bul