Wpis z mikrobloga

@dyzmund: nie wiem czy mial polskie obywatelstwo, nic o tym nigdzie nie ma. Nie rozumiem cisnienia i parcia by miec jakis papier/dowod i oficjalne obywatelstwo danego kraju.

Papier zostanie papierem. Jezeli ktos urodzil sie na drugim koncu swiata i tam przezyje swoje dziecinstwo, mlodosc to do konca zycia pozostanie australijczykiem, senegalczykiem czy Peruwianczykiem.

Oczywiscie wielki szacunek za to, ze walczyl ramie w ramie z polakami o kraj w ktorym mieszkal
  • Odpowiedz
@shaki24: O tym właśnie mówiłem. Jak ktoś mieszka 20 lat w kraju, walczy za kraj i identyfikuje się z narodem to kim jest? Polskość wtedy była inkluzywna a nie to co teraz p------ą narole - świadomość narodowa to nie jest kwestia urodzenia czy pochodzenia.
  • Odpowiedz
@willard: jest?

Zalozmy moj dziadek. Przeszedl caly szlak z armia andersa. Nie walczyl w Polsce. Walczyl pod Tobrukiem, Monte Cassino, na koniec wyladowal w UK.
Stal sie anglikiem? Czy pozostal polakiem?
  • Odpowiedz
@shaki24: Czyli rozumiesz o co chodzi ze świadomością narodową. Jednak kategorycznie napisałeś że Polakiem nie był. Twoja definicja narodowości jest nieco kulawa - to że ktoś się wychował wśród Polaków nie może być wyznacznikiem, ba, są ludzie dla Polski zasłużeni i nawet po polsku dobrze nie mówili. Są Żydzi którzy uważali się za Polaków, Niemcy i reszta grup etnicznych. To że Ty po 15 latach czujesz się dalej Polakiem nie
  • Odpowiedz
@Halbr: No i jak się nie uważał za Polaka nie mam z tym problemu - ogarniasz o czym pisałem w ogóle mówiąc o inkluzywnej istocie polskości wtedy? Bo to jest clou mojej wypowiedzi.
  • Odpowiedz
@InspektorNadzoru: wszystko fajnie, tylko że udział Augusta Agboli O'Browna to sprawa dość niepewna, zahaczająca o urban legend.

Wersja, którą ciągle powiela internet, to ogólnie urban legend - informacje o udziale O'Browna w Powstaniu pochodzą właściwie tylko od niego samego, bo spisał je w oświadczeniu złożonym do ZBoWiDu w 1949 występując o świadczenia. Podał też, że był weteranem obrony Warszawy w 1939, ale zarówno w tym przypadku jak i Powstania nie
  • Odpowiedz
@Halbr: Polecam przeczytać jeszcze raz moje wypowiedzi. Nigdzie nie pisałem że człowiek z posta op jest Polakiem - pisałem właśnie o zachowaniach takich jak @shaki24: że od razu ktoś przyjdzie i będzie pisał że hurr durr nie był Polakiem!!!!!oneone żeby być Polakiem to trzeba mieć rodowód na pińć generacji wstecz. Tak to nie działało i dalej nie działa. Gościa już nie można spytać kim się czuł jednak zakładani
  • Odpowiedz
  • 1
@willard Pisałeś wprost, żę z Polska identyfikował i że uważał ją za swoją ojczyznę. A to jest spekulacja.

A swoją drogą samoidentyfikacja to za mało, trzeba mieć tło pochodzeniowe i kulturowe. Jak będę mieszkał wśród Saudów przez 20 lat, zachowywał się jak Saud i uważał sie za Sauda to będę najwyżej saudyjskim Polakiem. Nie wymażę nagle swoich lat młodzienczych i dorosłych w Polsce. Obiektywnie będę Polakiem. Moje dzieci już tam wyrosłe
  • Odpowiedz