Wpis z mikrobloga

#elektronika
Jestem po pierwszym roku na kierunku teleinformatyka i bardzo mnie korci aby przenieść się na elektronikę lub coś podobnego, bo zwyczajnie #programowanie mi się znudziło, nie kręci mnie.

Z elektroniką nam tyle do czynienia, że zrobiłem sobie działający i dość dobry przedwzmacniacz mikrofonowy z gotowego projektu. Tak, lubię audio. Lubię tez rozwiązywać problemy (również te finansowe) inżynierią - czy precyzyjniej naukami ścisłymi. Stąd ten przedwzmacniacz.

Jak ocenianie mój wybór?
#studbaza #pwr #wroclaw
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pietrek190: właśnie mi się podobało miernictwo, analiza oraz fizyka.
Z kolei na programowaniu obiektowym przebolałem projekt w Javie i to jeszcze tylko w terminalu. Tak sobie myślę, że jeżeli mam klepać całe życie projekty dla firm to ja dziękuję.
  • Odpowiedz
@halogen12v: Jedyne programowanie jakie jest później to mikroprocki, które ma chyba każdy kierunek, kodowanie 2 i kryptografia 2, gdzie wystarczy skopiować program z chomika na zaliczenie, aplikacje mobilne (tu nie wiem bo miałem zaliczenie za obecność).
  • Odpowiedz
@halogen12v: Projektowanie elektroniki po studiach to raczej nie zobaczysz
Jest bardzo mało firm projektujących, a żeby dostać się do sensownej firmy, trzeba mieć cholerne doświadczenie.
Samo projektowanie nie jest takie proste, masa sztuczek i niezbędnej wiedzy.
Wiecej jest potrzeba ludzi, którzy ogarniają jak działaja elementy i sklepie to na jakimś niskim poziomie (C czasami bardzo ubogie CPP).
  • Odpowiedz
@blagren: @pietrek190: @Wychwalany:
Na elektronice miałbym kursy związane z elektroakustyką.

Właśnie zaczynam sobie zdawać sprawę, ze Polska to nie USA i nasza reaktywowana Unitra niewiele produkuje wzmacniaczy obecnie.

Ale lepiej żyć marzeniami i uczyć się tego, co nas w danej chwili pasjonuje?
  • Odpowiedz
@Wychwalany: o chyba powinienem się tym zainteresować, dać sobie szansę. Czy w systemach wbudowanych można mieć do czynienia z fizyką, np. obliczanie i obsługa elementów mechanicznych, pomp, integracja systemów ? Czy to embedded dotyczy tylko elektroniki i sprzętu komputerowego ?
  • Odpowiedz
embedded dotyczy tylko elektroniki i sprzętu komputerowego

@halogen12v: jeśli interesuje Cię audio to we Wrocławiu biuro, laboratoria i programistów ma Dolby, czyli światowa czołówka. Kiedyś zatrudniali tylko doświadczonych programistów, nie wiem czy są otwarci na juniorów. Ale masz ich na wyciagnięcie ręki.

Swego czasu S3 robiło projekty multimedialne (telewizory, dekodery, IPTV
  • Odpowiedz
Czy w systemach wbudowanych można mieć do czynienia z fizyką, np. obliczanie i obsługa elementów mechanicznych, pomp, integracja systemów ?

@halogen12v:

Jak będziesz pracował w firmie która np. robi sterowniki do kotłów C.O. to w sumie tak.
Ale po kilku miechach klepania tego samego, to pewnie znudzi się tak samo jak klepanie kolejnej apki dla
  • Odpowiedz
@blagren: projektowanie elektroniki to chyba dziura na lokalnym rynku pracy, jak dobrze poszukasz to zaraz znajdziesz pracę. I nie, nie trzeba 6 lat doświadczenia ale jak chcesz mieć udział w tworzeniu nowych rzeczy to musisz mieć głowę na karku i jej używać.
A co do firm projektujących elektronikę to polecam się rozejrzeć a później pisać. Jest ich dużo, nawet w Polsce.
  • Odpowiedz
@halogen12v: będzie po to żebyś wiedział jak działają wzmacniacze operacyjne, pomiary analogowe, że jak Ci przyjdzie zrobić ładowarkę lipola 2s albo 3s zintegrowaną w urządzeniu obok procka i innych rzeczy to zrobisz to:
1. dobrze
2. starannie
3. bezpiecznie
4.
  • Odpowiedz
@halogen12v: poza tym elektronika to nie tylko stan 0-1 i koniec.
dochodzą rozmaite efekty, wzajemne wpływy, zakłócenia. Trzeba zrozumieć jak to działa, żeby zrozumieć czemu nie działa wcale albo nie do końca tak jak planowaliśmy
  • Odpowiedz
@Tymian: póki co, w moim pudełku nie ma żadnego scalaka, raspberry i Arduino też nigdy nie miałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jestem dość przyziemny, nie lubię abstrakcji, wszystko tłumaczę sobie rzeczami ze świata. Mam nadzieję, że się polubię z cyfrówką.

@aikonek
Dziękuję za słowa. Obserwowałem tag #pwr i doceniam ich wagę.
  • Odpowiedz
@halogen12v: to ile to kupić płytkę nucleo z STM32Fcośtam, kilka czujników, płytka stykowa, jakieś scalaki.

w 300zł można się zamknąć w fajnym pakiecie.

Płytki z chin kosztują grosze (5$ +7$ wysyłka za 5-10sztuk), dolatują do 2 tygodni. Można n---------ć.
  • Odpowiedz
@Tymian: czy obecnie branża audio w Europie to głównie technika cyfrowa?
czy, jeżeli nie zaprzyjaźnię się w elektroniką cyfrową to czy będzie sens iść na elektronikę?
Ty, tako HW Dev projektujesz elektronikę, czyli nie musisz programować ?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz