Wpis z mikrobloga

@Shatter wiem ze ciężko jest to pojąć z polskiego punktu widzenia, ale tak, prawo w USA a raczej jego przestrzeganie, jest rasistowskie. Nie zamierzam dalej w to brnąć, po prostu poczytaj publikacje, zaznajom się z faktami i dopiero wtedy mów że jest inaczej. Jeszcze Ci tylko napisze ze przestępstwa są uwarunkowane statusem społecznym, który jest uwarunkowany w USA kolorem skóry i no sorry ale obojętnie jak wielu przykładów bym tu nie
  • Odpowiedz
  • 1
Bo ja widzę, że twój komentarz jest oparty jedynie na typowym "nie znam się, to się wypowiem".

@cziastko Bo nie ma innego wytłumaczenia, które można udowodnić, niż to które napisałem.

nie znamy faktycznej liczby przestępstw w dzielnicach czarnych i białych

Ale było badanie stwierdzające, że bieda=większa liczba przestępstw i patologii, oraz biedni biali i biedni czarni popełniają podobną liczbę przestępstw. A że czarni byli przez lata dyskryminowani, to do tej pory
  • Odpowiedz
@grzsci mała uwaga - czarni są dyskryminowani w USA do tej pory, stąd te protesty, stąd ta bieda. Zrozumienie tego ze rasizm wciąż istnieje i ma się dobrze jest kluczem do zrozumienia wszystkiego co aktualnie ma miejsce w Stanach
  • Odpowiedz
@Turboknot nie wiem czy w ogóle przeczytałeś ze zrozumieniem mój komentarz ale pisałam o przestępstwach i to był przykład tego że status ma wiele do karalnosci. Ciebie również pozdrawiam cieplutko, make peace not war.
  • Odpowiedz
@Shatter omg czy Ty zrozumiesz w końcu złożoność problemu? Świat nie jest zero jedynkowy, my jako biali ludzie mamy w życiu o dużo łatwiej, ale uwaga - to nie jest nasza zasługa że jesteśmy biali. Tak samo jak winą czarnych nie jest to że urodzili się czarni. Gdybyś zrobił to o co Cie proszę od jakichś 10 komentarzy, czyli przeczytał na czym polega rasizm w USA to teraz byś nie pisał
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Piewca_Zaglady: Jeśli chodzi o to hasło odnoszące się do ogółu to zgoda, wtedy jak najbardziej jest poprawnie. Jeśli jednak odnosi się to do mężczyzny na obrazku to jest to liczba pojedyncza. Jak widać powyżej zdania są podzielone i wówczas zapis zależy od kontekstu. Zatem, zakładając, że autor nie popełnił błędu, chodzi o ostatnio polularny slogan cytowany dosłownie.
  • Odpowiedz
@Mentalista12: to teraz można się spierać czy / kiedy dialekty są niepoprawne. Język ewoluuje cały czas i doskonale pamiętam jak w latach dziewięćdziesiątych toczył się bój o "szejset" - ktoś to pamięta? Teraz bezrefleksyjnie się tego używa - chociaż słownik mi podkreśla a ludzie starsi również tej formy nie używają ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@joyko
@Turboknot ja myślę że pod tagami #usa #protest i podobnymi w ostatnich dniach zostało już podane wystarczająco dużo argumentów, ale widocznie potrzeba lat aby w mentalności typowego wykopka coś się zmienilo. Przykro mi, ale nie zamierzam Wam teraz tłumaczyć każdego szczegółu, bo musiałabym sie angażować w te dyskusje do końca świata. Jeśli byście się choć trochę zaglebili w temat to zrozumielibyscie czym są spowodowane nierówności
  • Odpowiedz