Wpis z mikrobloga

Naprawdę mam szukać choćby tweetów odnośnie tego, bądź nawet stworzyć włąsnego i wkleić Ci reakcję na niego?

@zenekklocek: Jakbyś stworzył teraz to to niebardzo byłoby niezwiązane z BLM xd

OK, teraz wartałoby się zastanowić skąd mogą się brać takie urpzedzenia i czy czarni nie są uprzedzeni do białych, i znów - dlaczego tak sie
  • Odpowiedz
@zenekklocek: zapewniam Cię, że gdyby problem rasizmu wobec czarnych dotyczył tylko pojedynczych jednostek to nie byloby teraz masowych protestów w całym USA. To tak jak można mówić, że to w jakiej rodzinie się urodzisz nie ma wpływu na to jak będzie wyglądać twoje życie. Bo jasne że jedna na kilkadziesiąt osób z ubogiej rodziny osiągnie sukces, ale statystycznie większość osób z biednych rodzin powieli żywot swoich rodziców. Porównując sytuację czarnych
  • Odpowiedz
@Shatter: chcę Ci powiedzieć, że popełnianie tej większej liczby przestępstw przez czarnych wynika w dużej mierze z tego, że istnieje coś takiego jak rasizm systemowy, co polega na tym, że policjanci w Nowym Jorku będą częściej patrolować Bronx niż Queens, mimo że faktyczna liczba przestępstw może być w obu dzielnicach podobna.
  • Odpowiedz
@Shatter: wtf o.O właśnie napisałam Ci, że nie znamy faktycznej liczby przestępstw w dzielnicach czarnych i białych, bo policjanci w USA częściej kierują się do tych czarnych z powodu panującego w USA rasizmu systemowego. Please, doedukuj sie w tym temacie i dopiero wygłaszaj swoje poglądy, bo widać że masz zerową wiedzę na temat tego co się w USA dzieje na co dzień
  • Odpowiedz
@Shatter: Ciekawe czemu czarni w USA żyją w toksycznych społeczeństwach. Hmm może dlatego że przez setki lat nie byli uznawani za ludzi a teraz nadal nie mają takich mozliwości w życiu jak biali?
  • Odpowiedz
  • 3
bo policjanci w USA częściej kierują się do tych czarnych z powodu panującego w USA rasizmu systemowego.

@cziastko A może kierują się tam z powodu większej ilości zgłoszeń, które są spowodowane większą przestępczością w tych rejonach? Nieee to byłoby zbyt proste.
  • Odpowiedz
@Shatter: to co pokazujesz to przestępstwa, które zostały wykryte, a nie ich faktyczny stan, na co po raz kolejny zwracam Ci uwagę. Istnieje coś takiego jak ciemna liczba przestępstw, w USA ten problem jest bardzo złożony i rasizm systemowy jest jego częścią.
  • Odpowiedz
@grzsci: czytałeś moje komentarze w ogóle? Zapoznałeś się z grubsza z sytuacją w USA? Bo ja widzę, że twój komentarz jest oparty jedynie na typowym "nie znam się, to się wypowiem".
  • Odpowiedz
@Shatter: ale Ty rozumiesz, że to jest problem, którego nie wyjaśnisz na "chłopski rozum"? Z polskiego podwórka: policja karała mandatami osoby, które nie chodziły w maseczkach, ale Szumowski który zrobił przekręt na kilka milionów pozostaje bezkarny - ewidentnie jest to kwestia statusu tych osób, bo policji jest łatwiej ukarać zwykłego Kowalskiego niż ministra. Sytuacja w USA ma się poniekąd podobnie na tle rasowym. Przestępstwa czarnych i białych się różnią, biali
  • Odpowiedz