Przepis już kiedyś wstawiałem, ale wrzucam jeszcze raz dla zainteresowanych:
Składniki:
500 g mąki pszennej 300 ml wody łyżeczka soli 14 g świeżych drożdży lub 5 g instant łyżka cukru lub miodu ziarenka do posypania (sezam, mak itd) jajko
Wykonanie:
Ze świeżych drożdży robimy rozczyn a suche mieszamy z mąką. Dodajemy wodę, sól i wyrabiamy. Formujemy z ciasta kule i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, formujemy
@Kucharzpiekarznekromanta: to raczej kwestia perspektywy na zdjęciu. Były dobrze wyrośnięte, a podczas parzenia puchły aż miło ( ͡~ ͜ʖ͡°) Poza tym bajgle to nie drożdżówki.
Taki mam dualizm w osobowości. Bardzo też nie lubię jak ktoś mnie nazywa kucharką, bo kucharka to jest w podstawówce na stołówce. Ja jestem kucharzem, stąd też ten nick.
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #bojowkapiekarska #jedzzwykopem #kuchcikmorski
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml wody
łyżeczka soli
14 g świeżych drożdży lub 5 g instant
łyżka cukru lub miodu
ziarenka do posypania (sezam, mak itd)
jajko
Wykonanie:
Ze świeżych drożdży robimy rozczyn a suche mieszamy z mąką. Dodajemy wodę, sól i wyrabiamy. Formujemy z ciasta kule i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, formujemy
Wow będę testować przepis w weekend.