Wpis z mikrobloga

@Marek_Szajba: Mam taki, polecam.

@Kick_Ass: Duży samochód, wygodne zawieszenie, prowadzi się bardzo dobrze. Z częściami nie ma problemu i są stosunkowo tanie(dużo części produkują w Niemczech np. amortyzatory, tarcze, klocki; ceny niższe niż te same części do bmw o porsche nawet nie wspominam). Do tego silnik 3.1 ma przyzwoite przyspieszenie, lepsze niż większość zwyczajnych samochodów i nie pali dużo. Prosta konstrukcja- łatwo w nim grzebać. Nie zauważyłem, żeby
  • Odpowiedz
@Kick_Ass: 3.1 ma wtrysk, 5.0 jest na gaźniku, to stara konstrukcja. Najlepszy, ale i paliwożerny jest 5.7 na wtrysku, ten sam co w Corvette. Był też 3.8 turbo, biały kruk. W latach 80 był najszybszym seryjnym samochodem na 1/4 mili.
  • Odpowiedz
@Chandler: Dlatego tez wrzuciłem fotę pontiaca gdyż na renowacje tej 850 by mi kasy nie starczyło a i hodowle cza uzupełnić ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Udało Ci się zachęcić mnie jeszcze bardziej do zakupu KIT’a
  • Odpowiedz
@Marek_Szajba: 3.1 były w europejskich wersjach, stąd trochę części do tego jest. Europejska wersja ma brzydkie lusterka i dodatkowe światło przeciwmgłowe z tyłu(i przez to dodatkowy paskudny włącznik).
  • Odpowiedz
@Marek_Szajba mój stary ma takiego. Postanowił go tylko porządnie zrobić i trwa to już kilka lat ale zanim nie wstawił do warsztatu to jeździłem nim i jedyne upierdliwe rzeczy to spalanie rzędu 18-20litrow i szerokość auta która powoduje że zwykłe miejsce jest wąskie i ciężko wysiąść bo drzwi długie. Wersja 5,7 z automatem. Skrzynia była po remoncie i się nie obijala. Była też jakaś szpera to można było boczura zasadzić ale
  • Odpowiedz
@Szkodnik1: 3.8 ma dużo wspólnego z 3.1. 3.8 jest jednym z najlepszych silników w historii motoryzacji. Ze względu a bezawaryjność. Te 5.0 wiele się nie różnią jeśli chodzi o osiągi. 3.1 ma lepszego kopa. Jeśli chodzi o seryjne.
  • Odpowiedz
@Chandler: 3.8 razem z 3.0 i 3.3 były opracowane przez oddział Buicka, a to już inna bajka niż 2.8/3.1 które trzeba było remontować po przejechaniu 250,000 km. Znajomy mechanik mówił, że rurka zasysająca olej do pompy była umiejscowiona zbyt wysoko, co powodowało chwilowe braki w smarowaniu, więc zawsze wlewał extra litr oleju. Jeśli chodzi o porównanie 5.0 do 3.1 to musisz się przejechać 5.0 z TPI jakieś 50+ kucyków robi
  • Odpowiedz
@Szkodnik1: silnik z Buicka w Turbo Trans Amie z 89 LD5, ale 3.8 z 4 generacji to inny silnik, też od Buicka. Buick, Pontiac, Chevrolet należą do GM. W amerykańskich autach bardzo dużo części jest tych samych w różnych modelach.
  • Odpowiedz
@Chandler: Nie chcę się chwalić, ale w Ameryce Północnej ponad dwadzieścia lat przepracowałem w przemyśle motoryzacyjnym. Tak 3.4 (LA1) był nastepcą 3.1, wcześniej był jeszcze 3.4 (LQ1) 24 zaworowy DOHC. Miałem samochody z wszystkim silnikami oprócz tych dwóch ostatnich, choć też je objeździłem. Każdy uczciwy mechanik powie, że tych co opracowali 2.8/3.1/3.4 to GM powinno było na księżyc wysłać. Niby części te same z GM, ale problemów o niebo mniej
  • Odpowiedz