Wpis z mikrobloga

@Awful_Deal: do fermentacji piwa wykorzystuje się drożdże, ale są to inne grzyby niż drożdże piekarnicze. Pomijam już fakt, że w zwykłym siłaczy nie ma nawet wspomnienia i drożdżach, bo wszystko jest wyklarowanie i odfiltrowane. Do fermentacji piwa, pewnie tak jak i do wykonania zakwasu można wykorzystać wolne drożdże znajdujące się w powietrzu
  • Odpowiedz
@Awful_Deal: są w piwie, wystarczy im dać coś jeść żeby zaczęły się mnożyć. Dlatego jeżeli się pije piwo nie powinno się jeść czegoś słodkiego, bo potem rewolucja w brzuchu gwarantowana.
  • Odpowiedz
@Awful_Deal: Nie, z mąki. Nie wiem czy jest na rynku piwo które nie jest pasteryzowane, filtrowane czy w jakikolwiek inny sposób pozbawione drobnoustrojów. A nawet jeśli to nie chces drożdży piwowarskich do pieczenia. Nie do końca rozumiem po co tam jest piwo ale może po to żeby alkohol zablokował rozwój bakterii k.mlekowego z mąki i powstanie zakwasu, a pozwolił w ten sposób na rozwiniecie się dzikich drożdży z mąki. Ale wciąż
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Na rynku jest od cholery piw niepasteryzowanych, z żywymi drożdżami. I wykorzystuje się w nich gatunek Saccharomyces cerevisiae - są to drożdże piwne, ale także winne i piekarnicze.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Pierwsze z brzegu Smooth IPA Vanilla z AleBrowaru (pite ostatnio, niestety nie mam etykiety). Niepasteryzowanie, niefiltrowane, ba! Przegazowane z niedofermentowania, więc coś tam żyło sobie. ( ͡ ͜ʖ ͡) W dodatku jak najbardziej można piec chleb na drożdżach piwowarskich (z gęstwy po fermentacji), jedynie kwestia tego, że w takich domowych piwach chmieliny mogą dawać nieprzyjemną goryczkę w chlebie, z mało chmielonych piw wychodziły git chlebki.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Większość piw rzemieślniczych będzie miało nadal drożdże, spora część z nich jest refermentowana w butelce.

Natomiast masz rację, że większość (jeśli nie wszystkie) tych popularnych piw drożdży żywych mieć nie będzie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Zefir_Zdobywca: ten sam gatunek ale inne szczepy. Co nie przeszkadza robić fermentacji na drożdżach piekarniczych ( słynne 1410 za komuny) albo chleba na piwowarskich. A w piwie żywych drożdży raczej nie ma ale są w powietrzu. Takie coś jak na tym przepisie zadziała spokojnie.
I filmik kumpla który piecze chleb na piwowarskich drożdżach właśnie:
https://youtu.be/kLsPynsatd8
  • Odpowiedz