Wpis z mikrobloga

@Awful_Deal: do fermentacji piwa wykorzystuje się drożdże, ale są to inne grzyby niż drożdże piekarnicze. Pomijam już fakt, że w zwykłym siłaczy nie ma nawet wspomnienia i drożdżach, bo wszystko jest wyklarowanie i odfiltrowane. Do fermentacji piwa, pewnie tak jak i do wykonania zakwasu można wykorzystać wolne drożdże znajdujące się w powietrzu
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Na rynku jest od cholery piw niepasteryzowanych, z żywymi drożdżami. I wykorzystuje się w nich gatunek Saccharomyces cerevisiae - są to drożdże piwne, ale także winne i piekarnicze.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Większość piw rzemieślniczych będzie miało nadal drożdże, spora część z nich jest refermentowana w butelce.

Natomiast masz rację, że większość (jeśli nie wszystkie) tych popularnych piw drożdży żywych mieć nie będzie.
  • Odpowiedz