#java #programowanie Ten program rysuje prostokąty, i zmienia ich rozmiar JComboBoxem,ale mam problem. Bo jak zmieniam skalę,to narysowane poprzednie prostokąty też się zwiększają,a chcę zeby ich rozmiar się nie zmianiał,pomożecie?
@yras8: zmieniasz skalę globalnie, przy wywołaniu metody paint() każdy prostokąt jest rysowany od nowa na podstawie aktualnie obowiązującej skali. Jeżeli ma się nie zmieniać, to lista powinna trzymać obiekt Rectangle który będzie miał dwa pola: Point point i int scale. Wtedy przy ponownym rysowaniu zachowa się skala z jaką ten obiekt zostął stworzony.
@yras8: Rozumiem. Uczysz się. I dlatego Ci piszę, co masz źle. Żeby się nauczyć, to musisz przysiąść, poczytać i zrozumieć, a nie wrzucać przypadkowy kod, że może zadziała. Rozbij problem na mniejsze części. Zajmij się jednym problemem
Ten program rysuje prostokąty, i zmienia ich rozmiar JComboBoxem,ale mam problem. Bo jak zmieniam skalę,to narysowane poprzednie prostokąty też się zwiększają,a chcę zeby ich rozmiar się nie zmianiał,pomożecie?
https://pastebin.com/Jhsv1M10
Nie zastosowałeś się do moich uwag.
Jeszcze dodam, żebyś nie pisał
Co do meritum. Twoja pętla
for (Point p : points)jest tak napisana, że rysuje każdy punkt, a ify jedynie zmieniają wymiary.Poza tym zahardkodowałeś obsługę czterech punktów, to co co bawisz się w listę? Zrób sobie zmienne punkt1, punkt2, punkt3 i punkt4. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
nie wypruje sobie żył, 10 godzin mi to zajeło
Rozumiem. Uczysz się. I dlatego Ci piszę, co masz źle.
Żeby się nauczyć, to musisz przysiąść, poczytać i zrozumieć, a nie wrzucać przypadkowy kod, że może zadziała.
Rozbij problem na mniejsze części.
Zajmij się jednym problemem
źródło: comment_1586202414xD1rN3ps0xphwE72Vhc0hu.jpg
Pobierz