Wpis z mikrobloga

@Kolej00rek: Umowa najmu okazjonalnego to normalna praktyka i ja wynajmując mieszkanie byłem gotowy na duży upust w cenie najmu jeśli znalazłem chętnego i spełniającego wszystkie warunki formalne do podpisania umowy najmu okazjonalnego. Normalna cena 950, najem okazjonalny 800 bo wiem, że w razie gdyby najemca przestał płacić mogę go łatwo wyeksmitować (kobiecie z dziećmi bez umowy najmu okazjonalnego nigdy bym mieszkania nie wynajął). Więc i Ty jeśli jesteś osobą solidną
  • Odpowiedz
@dzikdzikdzik: Bez najmu okazjonalnego można utknąć z nieuczciwym najemcą na kilka lat. On nie będzie płacił czynszu a ty będziesz musiał za niego opłacać opłaty do spółdzielni, wodę i ścieki (czyli zamiast zysku z najmu masz koszty w wysokości opłat do spółdzielni plus woda której nie można odciąć bo prawa człowieka). Wszystko jest dobrze jeśli dwie strony są uczciwe jeśli trafisz na oszusta eksmisja może potrwać i z dwa lata.
  • Odpowiedz
@Kolej00rek: A przypadkiem flipper to nie ktoś kto szuka tanich, zniszczonych mieszkań, szybko je remontuje i i sprzedaje szybko ze sporym zyskiem? Takie osoby w najem się raczej nie bawią
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Kolej00rek: szacunek na pocisk. Co do flipperów to większość z nich bierze mieszkania na kredyt a teraz podczas "pandemii" nikt za bardzo nie wychodzi oglądać mieszkań więc pewnie jak za miesiąc tego nie opchnie to będzie musiał dokładać ze swoich bo go bank dojedzie.
  • Odpowiedz
@lublinmk: też na to zwróciłem uwagę ale też zauważ, że sama umowa najmu okazjonalnego nie wymaga formy notarialnej. Takiej formy wymaga tylko oświadczenie o poddaniu się egzekucji i notarialnie poświadczony podpis pod oświadczenie osoby która w razie eksmisji przyjmie eksmitowanego przez dach.

Mogli wiec sama umowę spisywać i tutaj pewnie notariusz lepiej się zna niż jej mąż
  • Odpowiedz
@Cmada: Byś się zdziwił w dzisiejszych czasach. Notariuszy w dużych miastach od cholery, w takiej WWA to powoli zaczynaja przechodzić do palestry albo zostają sędziami, bo jak się nie ma stałych klientów to po zarobieniu na koszty zostaje 5-6k, co przy takiej odpowiedzialności jest śmiesznym pieniądzem
  • Odpowiedz
@lublinmk: No tak, ale z opisu OPa wynika, że nie było tam rodziców i chciała po prostu umowę spisać.

To że to bait to inna sprawa, wskazuje tylko że akurat tutaj to możliwe xD
  • Odpowiedz