Wpis z mikrobloga

Mirki, czy według was jest sens iść na filologię, jeśli z danego języka jest się na poziomie +/- B1 czyli dość chyba miernie? Niby do p----------a jest sporo czasu i można się douczyć, ale czy na studia taka osobe, by nie przezuli i wypluli? ( ͡º ͜ʖ͡º)

I w ogóle ktoś z was chodził na filologię od podstaw? Jak to wygląda i czy warto o tym pomyśleć?

#studia #studbaza #angielski #hiszpanski #rosyjski #francuski
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pafeuuu: bylem na filologi perskiej, znajac jedynie podstawy, po 3 miesiacach intensywnej nauki bylem w stanie w miare komunikatywnie rozmawiac i calkiem plynnie pisac uzywajac nieznanego mi wczesniej alfabetu. Takze tak jest sens. Tylko pytanie czy ten jezyk na tyle Cie interesuje zeby przebrnac przez mase zajec typu etymologia etc.
  • Odpowiedz
@Pafeuuu: skończyłem filologię rosyjską, a gdy na nią szedłem to umiałem jedynie powiedzieć "kałasznikow". Nawet cyrylicy nie znałem.
Wygląda to tak, że takich leszczy jak ja wrzuca się do jednej grupy, a kozaków do drugiej (po teście). Te leszcze muszą w pół roku nadgonić tak, żeby w drugim półroczu już cokolwiek ogarniać, bo zaczynały się wykłady po rusku.
Ogólnie czeka Cię więcej pracy niż tych, co już coś potrafią ale
  • Odpowiedz
@Pafeuuu: to co napisał Mirek maruch, plus do tego, ludzie nie idą na inżynierię maszyn, znając jakieś już podstawy mniejsze lub większe i też sobie radzą.
Mój różowy jest na filologii rosyjskiej i właśnie część to byli ludzie, którzy po rosyjsku "nie panimaju", "da" i "niet". Cyrylicy niet i tak przez pół roku musieli gonić tych, którzy już coś umieli, na przykład po liceum. I wygląda to tak jak ze
  • Odpowiedz
@Pafeuuu: filologia rosyjska zaoczna here, od podstaw
To co koledzy wyżej napisali, trzeba być przygotowanym na mnóstwo nauki z samego rosyjskiego i z reszty innych przedmiotów, co jest trudne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Najważniejsza rzecz według mnie to ogarnięcie języka rosyjskiego na bieżąco. B--ń boże zaległości (czego bardzo trudno uniknąć, bo tempo jest błyskawiczne), u mnie przeskok poziomów z pierwszego roku na drugi był ogromny- tyle
  • Odpowiedz
  • 0
@Pafeuuu filologia iberyjska (hiszp+port) here skończona 2 lata temu. Ogólnie studia licencjackie 3 letnie robiłem 4 lata więc fakt, bywało trudno bo poszedlem bez żadnej znajomości. Chociaż są osoby które skończyły po 3 latach a również nie znały nic. Kwestia podejścia i determinacji.
Na pewno łatwo nie będzie, tyle mogę powiedzieć.
  • Odpowiedz
@maruch: Tak z ciekawości, ale dlaczego zdecydowałeś się na rosyjską?
Moim zdaniem studiowanie rusycystyki w przypadku faceta to wręcz s---------o, ale co kto lubi...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Xing77: tak z ciekawości, abstrahując od w c--j dziwacznego założenia, że płeć ma tu jakieś znaczenie, ale dlaczego odpowiadasz na komentarz z przed 3 lat? WTF xD.
  • Odpowiedz