Wpis z mikrobloga

@wondermano1: dziwna sprawa - dzisiaj na spacerze z psem, spotkałem goscia, który prowadził rower i przez telefon opowiadał,jak upiekł 4 pizze,w mieszkaniu gdzie mieszka już 5 lat ale wcześniej nie miał okazji. A w starym mieszkaniu co chwile robił. To ty? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
drożdże świeże - 1g


@wondermano1: kruci, jak? Ja daję 5g suchych na 400g mąki, ale nigdy nie ma takich bąbelków :( Dodatkowo zawsze zaczynam z wiejsza ilością wody i podsypuje. Inaczej jak dam wyliczona wodę, to ciasto jest twardawe, ciężkie i nie chce ładnie wyrastać. Teach me master ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@wondermano1: po serze wnoszę że trochę za długo pieczona, może spróbuj dołożyć ser później, a na początku piec placek z samym sosem?
@yeloneck @coo84 drożdzy dajesz tyle ile trwa wyrastanie/dojrzewanie - im dłużej, tym mniej. Raczej szczyptę jak suche, swieże - 1g - powiedziałbym że też za dużo. Co do soli, tylko ona nadaje smak ciastu, 40-60g na litr wody to norma.
  • Odpowiedz