Wpis z mikrobloga

#python #naukaprogramowania
Mam pare pdf po 300-400 stron chce usunąć z nich moje imię i nazwisko (zgubił mi się główny plik i nie moge tego zrobić ręcznie)
Jest jakiś szybko sposób na to ? Np dodanie białego prostokąta w dwóch miejscach?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lychguard: jeśli to sam tekst, który nie jest urozmaicany boldem etc, to: konwersja na tekst -> w notatniku/indesign szukasz elementu to usunięcia i usuwasz całość. Obczaj adobe acrobat, tam może być jakieś narzędzie podobne pod pdfy
  • Odpowiedz
@Lychguard: ciekawe pytanie w związku z Pythonem. Ja bym rozbił PDF na pliki i za pomocą photoshop i makra usuwał imie i nazwisko, o ile pdf był dobrze wyrenderowany i wszystkie elementy są wektorami :)
  • Odpowiedz
@asterix61: Może trzeba będzie PS zainstalować ale.
Próbowałem np w Affinity Photo coś takiego samego zrobić ale każda strona w pdf to jest odzielny artboard i macro zostanie wykonane tylko na konkretnej stronie i trzeba ręcznie klikać 470 stron. Więc z automatyzacji póki co nici.
Próbowałem w Affinity Publisherze dodać master page i na nim dodać czarny pasek ale tak zrobiłem watermarka że tekst jest 5 odcieniach szarości wykropkowany że
  • Odpowiedz
@asterix61: tzn próbowałem wyeksportować całoś w flatten (spłaszczona każda strona) i na to nałożyć pasek ale tekst dalej przebija. Nawet już nie pamiętak jak tego watermarka i gdzie robiłem
  • Odpowiedz