Mam wybitne osiągnięcie w dziedzinie psucia Ubuntu. Udało mi się sprawić, że x.org na laptopie nie wykrywa monitora w laptopie. Twierdzi, że "no screen detect" i każe sprawdzać xorg.conf I że nie mogę się zalogować na swój login i hasło, pomimo tego, że podaję dobre. To ci pech. Reinstalacja nie wchodzi w grę, dopiero po premierze wersji 12.10
@ike1: A z tym szajsem to w ogóle daj spokój... wczoraj caly dzień przez niego zmarnowałem ;/ A w Linuxie 'poważne' problemy rozwiązałem w chwila moment.
@kinglear: Jeżeli tak będzie, to można wejść na tty (ctrl + alt + któryś z F), zalogować się i spróbować uruchomić X-y ręcznie (tj. 'xinit', 'startx' a najlepiej zrobić ostrożnie którąś z tych komend z dodanym '--: 6'). Chyba warto sprawdzić, czy to zadziała, przed tym jak zacznie się męczyć z grzebaniem w xorgach.
Dawno nie używałem linuksów, więc mogę być staroświecki. Jeżeli gdzieś się mylę, to byłbym zobowiązany.
@kolnay1: W tym trybie ratunkowym jest dostępna konsola root. Najpierw sprawdzę wszelkie możliwe kombinacje loginu które wchodzą mi do głowy, bo to bardzo mało prawdopodobne by system sam z siebie zmienił mi login użytkownika.
@qnebra: Jak zakładasz użytkownika, to zawsze tworzy mu się katalog domowy w /home/. Po prostu sprawdź zawartość tego folderu i zobaczysz tam swoją nazwę użytkownika na 100%.
Jeżeli to hasło nie wchodzi, to zmień hasło za pomocą passwd.
Mam wybitne osiągnięcie w dziedzinie psucia Ubuntu. Udało mi się sprawić, że x.org na laptopie nie wykrywa monitora w laptopie. Twierdzi, że "no screen detect" i każe sprawdzać xorg.conf I że nie mogę się zalogować na swój login i hasło, pomimo tego, że podaję dobre. To ci pech. Reinstalacja nie wchodzi w grę, dopiero po premierze wersji 12.10
In order to generate xorg.conf you need to switch to one virtual console using the key combination CTRL + ALT + F1.
Now execute the following
@qnebra: Wskakuj na konsole, regenerj xorga (chociaż od dawna wartości domyślne powinny wystarczyć)
@kinglear: Poleconka panie. Poleconka proszę.
@voyageur: Tu mamy Ubuntu 12.04 i lightDM które działa, tylko x.org jest jakiś uparty.
Dawno nie używałem linuksów, więc mogę być staroświecki. Jeżeli gdzieś się mylę, to byłbym zobowiązany.
Natomiast jak piszesz że nie możesz sie zalogować na konsole to już trochę przesada :/ logujesz się na roota czy zwykłego usera?
Jeżeli to hasło nie wchodzi, to zmień hasło za pomocą passwd.