Wpis z mikrobloga

#linux #informatyk #hellyeah

Mam wybitne osiągnięcie w dziedzinie psucia Ubuntu. Udało mi się sprawić, że x.org na laptopie nie wykrywa monitora w laptopie. Twierdzi, że "no screen detect" i każe sprawdzać xorg.conf I że nie mogę się zalogować na swój login i hasło, pomimo tego, że podaję dobre. To ci pech. Reinstalacja nie wchodzi w grę, dopiero po premierze wersji 12.10
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qnebra: spróbuj wygenerować xorga, może zacznie wykrywać monitor

In order to generate xorg.conf you need to switch to one virtual console using the key combination CTRL + ALT + F1.

Now execute the following
  • Odpowiedz
@kolnay1: Wystarczy, że window manager, którego odpala display manager jest w jakiś sposób uwalony, i pozamiatane :)

@qnebra: Wskakuj na konsole, regenerj xorga (chociaż od dawna wartości domyślne powinny wystarczyć)
  • Odpowiedz
@kinglear: Jeżeli tak będzie, to można wejść na tty (ctrl + alt + któryś z F), zalogować się i spróbować uruchomić X-y ręcznie (tj. 'xinit', 'startx' a najlepiej zrobić ostrożnie którąś z tych komend z dodanym '--: 6'). Chyba warto sprawdzić, czy to zadziała, przed tym jak zacznie się męczyć z grzebaniem w xorgach.

Dawno nie używałem linuksów, więc mogę być staroświecki. Jeżeli gdzieś się mylę, to byłbym zobowiązany.
  • Odpowiedz
@kolnay1: W tym trybie ratunkowym jest dostępna konsola root. Najpierw sprawdzę wszelkie możliwe kombinacje loginu które wchodzą mi do głowy, bo to bardzo mało prawdopodobne by system sam z siebie zmienił mi login użytkownika.
  • Odpowiedz
@qnebra: Jak zakładasz użytkownika, to zawsze tworzy mu się katalog domowy w /home/. Po prostu sprawdź zawartość tego folderu i zobaczysz tam swoją nazwę użytkownika na 100%.

Jeżeli to hasło nie wchodzi, to zmień hasło za pomocą passwd.
  • Odpowiedz